Туроператори Росії: ринок опинився на межі катастрофи

Туроператори Росії: ринок опинився на межі катастрофи

Фото: pixabay.com

Через борги авіакомпанії можуть постраждати до 100 тисяч туристів.

В Асоціації туроператорів Росії (АТОР) заявили про можливий глобальний колапс ринку, який призведе до соціального невдоволення. Причина такого невтішного прогнозу полягає у кредиторській заборгованості авіакомпанії «ВІМ-Авіа» у сумі від 3 до 10 мільярдів рублів, яка призвела до фактичного призупинення польотів.

Відповідне звернення до уряду Росії з проханням втрутитися у ситуацію оприлюднили у прес-службі асоціації.

«Зупинка діяльності авіакомпанії у першу чергу відіб'ється на цих рейсах, що призведе до колапсу на туристичному і авіаційному ринках, який загрожує обернутися значним репутаційним збитком для органів виконавчої влади, суб'єктів туристичного ринку, і широким невдоволенням пересічних громадян», - йдеться у тексті звернення.

За попередньою оцінкою, авіакомпанія до кінця сезону взяла на себе зобов'язання перевезти близько 200 тисяч пасажирів, серед яких близько 100 тисяч російських туристів, які запланували відпочинок у Росії і за кордоном. Відтак достатніх об'ємів фінансування на авіаперевезення немає.

Крім того, у асоціації нагадали російському уряду про можливий удар по іміджу РФ, яка проводитиме Чемпіонат світу з футболу 2018 року.

На думку представників АТОР, проблеми у "ВІМ-Авіа" мають велику соціальну вагу: "Сто тисяч російських громадян, споживачів туристичних послуг, не повинні стати заручниками фінансової неспроможності однієї авіакомпанії, і права всіх пасажирів повинні бути дотримані у повному обсязі, незалежно від дати їх вильоту або способу придбання".

Нагадаємо, від 23 вересня вильоти десятків рейсів авіакомпанії відбувалися з багатогодинними затримками. 25 вересня «ВІМ-Авіа» оголосила про скасування усіх чартерних рейсів. Власники заявили, що компанія не має коштів, щоб продовжувати діяльність.

Проти керівництва «ВІМ-Авіа» порушили справу про шахрайство, оскільки компанія продавала квитки за відсутності можливості перевозити пасажирів.

Згодом Meduza з посиланням на міністерство транспорту повідомила про припинення роботи авіакомпанії. Міністр транспорту Максим Соколов оголосив, що немає сенсу підтримувати «ВІМ-Авіа». Своєю чергою, "Ведомости" повідомили, що рейси «ВІМ-Авіа» перевели з "Домодєдово" у московський аеропорт "Внуково". Там їх буде оплачувати авіакомпанія «Росія».

Державна авіаційна служба України оштрафувала російські авіакомпанії за польоти у Крим

Державна авіаційна служба України оштрафувала російські авіакомпанії за польоти у Крим

Повʼязані теми:

Наступна публікація