У Росії готують радикальну регіональну реформу, забуваючи принципи федералізму

У Росії готують радикальну регіональну реформу, забуваючи принципи федералізму

Росія відходить від федералізму / Фото: EastNews

Влада РФ змінить принцип допомоги регіонам.

Російська влада має намір внести радикальні зміни в регіональну політику, яка не змінювалася з 1996 року.

Про це повідомляє видання "Комерсант" із посиланням на джерела в Мінекономіки РФ.

Підготовлений документ суттєво відрізняється від попереднього. Головна формальна відмінність - у тексті практично не обговорюються принципи федералізму, які були основою документа 1996 року, переглянуто та уточнено базові підходи до фінансових принципів устрою РФ як федерації регіонів.

При цьому у документ, як і в закон "Про стратегічне планування", вноситься поняття "макрорегіон", не зазначене в Конституції, ні в інших законах.

Крім цього, з'являється поняття "національні інтереси РФ" у сфері регіонального розвитку.

Другий дуже важливий момент - відмова від прямого принципу "вирівнювання умов соціально-економічного розвитку регіонів. Мінекономіки пропонує розділити регіони за типами залежно від території, природно-кліматичних умов, розміщення ресурсів, рівня соціально-економічного розвитку. Державну політику пропонується проводити "селективно згідно з типологічною приналежністю" регіону.

"Те, що різні регіони і в різних умовах розвитку перебувають, це факт, і пов'язано це не тільки з кліматичними умовами, але й з тим, як уряд підходить до промислової політики в тому чи іншому регіоні. Хоча завдання - створити рівні умови для життя громадян по всій країні, а не тільки в регіонах, розташованих навколо центру", - заявив архангельський губернатор Ігор Орлов.

У проекті суб'єктам РФ також пропонується розробити документи, "які містять оцінку їхньої вразливості щодо зовнішніх і внутрішніх викликів та ризиків, а також систему заходів відновлення життєздатності у разі реалізації цих загроз".

Нагадаємо, російська влада вже тривалий час наполягає на тому, що Україна повинна стати федеративною державою з широкими повноваженнями місцевих органів влади.

Повʼязані теми:

Наступна публікація