У Лаврова гнуть свою лінію і безуспішно переконують світ у провині Лондона в отруєнні Скрипаля

У Лаврова гнуть свою лінію і безуспішно переконують світ у провині Лондона в отруєнні Скрипаля

Фото: Reuters

У МЗС Росії викликає підозри співпраця ОЗХЗ з Британією.

У Росії заявили, що Британія боїться проводити об'єктивне розслідування отруєння Скрипаля із залученням професійних експертів.

Про це сказав начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту ВС РФ Ігор Кирилов, передає Риа Новости.

Також підозри у Росії викликає співпраця Організації із заборони хімічної зброї з Британією.

"Ми маємо намір з’ясувати в ОЗХЗ, на підставі якого пункту статті вісім Конвенції співпрацює техсекретаріат і Велика Британія. Звертаємо увагу на те, що стаття вісім присвячена структурі ОЗХЗ і розподілу повноважень між її органами", - заявили у МЗС Росії. Дипломат нагадав, що в рамках конвенції із заборони хімічної зброї техсекретаріат не має права проводити аналіз національних розслідувань, як це запросила британська сторона.

Також у міністерстві справу Скрипаля назвали "низькопробним трилером" та "сюрреалізмом" та запевнили, що Росія не збирається відповідати за дії Лондона.

"Це схоже на черговий, на низькопробний трилер, який нам із вами і без того в надлишку постачає кінематограф, для цього не потрібно йти в дипломатію. Навіщо весь цей сюрреалізм переносити в реальну політику, в реальні міждержавні відносини? Це велике питання. Але, в будь-якому разі, заохочувати або навіть відповідати за такі безпардонні дії, здавалося б, цивілізованої держави, Росія точно не збирається".

Британія вже відповідала на подібні закиди Росії. Міністерство закордонних справ Великої Британії оприлюднило список фейкових версій російських ЗМІ щодо відповідальних за отруєння колишнього російського шпигуна. МЗС наводить такі приклади фейків:

  • Це зробила Велика Британія... щоб підживити антиросійські настрої.
  • Це зробила Україна... щоб підставити Росію.
  • Це була спроба суїциду.
  • Це було випадкове передозування.
  • Це справа рук тещі Скрипаля.
  • Джерелом нервово-паралітичної речовини стала британська лабораторія Porton Down.
  • Нервово-паралітична речовина походить з Чехії, Словаччини або Швеції.

Нагадаємо, посол Британії проігнорував зустріч у Лаврова щодо справи Скрипаля, на яку російське МЗС скликало закордонних послів. У такий спосіб Москва хоче розповісти свою версію отруєння колишнього російського працівника ГРУ. Напередодні із Британії, де сталося отруєння, вилетіли 23 російських дипломати, яких Лондон вислав до Москви. Додому вони прибули так званим "кокаїновим літаком". За вигнанцями відправили "ІЛ-96" з тим же бортовим номером, який раніше "засвітився" у кокаїновій справі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація