У Росії пообіцяли "подарунок у відповідь" кожній країні за висилку дипломатів

У Росії пообіцяли "подарунок у відповідь" кожній країні за висилку дипломатів

Фото: Reuters

Відповідні дії Москва чинитиме "найближчими днями".

Всі країни, які вислали російських дипломатів отримають "подарунок у відповідь". Про це в понеділок, 26 березня, повідомив перший заступник голови міжнародного комітету ради федерації Володимир Джабар.

"За висилання наших дипломатів європейські країни, що ухвалили таке рішення, отримають "подарунок у відповідь" стосовно їх представників посольств у Росії. Це ж стосується і України", — сказав він, але не став уточнювати деталі.

Рішення цілої низки країн ЄС про висилку дипломатів РФ сенатор визнав "проявом європейської солідарності, даниною поваги до "старшого брата".
Джабар також окремо прокоментував дії України. "Незрозуміло, як буде працювати посольство РФ в Україні, оскільки воно вже діє в усіченому форматі, а також українське посольство в Росії", — сказав сенатор.

Отруєння Скрипаля: 5 країн готові вислати російських дипломатів

Отруєння Скрипаля: 5 країн готові вислати російських дипломатів


Водночас  РІА "Новости" з посиланням на своє джерело в МЗС РФ повідомляє, що Москва відповість на висилку дипломатів "найближчими днями".
"Відповідь буде дзеркальною. Опрацюємо в найближчі дні і дамо відповідь за кожною країною", — пояснив співрозмовник агентства.

Зазначимо, в понеділок, 26 березня, одразу 14 з 28 країн-членів Євросоюзу вирішили вислати російських дипломатів у відповідь на спробу отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля і його доньки у Великій Британії, за яким, як вважає слідство, стоїть Москва.

12 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, виступаючи в парламенті, заявила, що за замахом на колишнього агента Сергія Скрипаля "з великою часткою ймовірності" стоїть Росія. Вона в ультимативній формі зажадала від Москви до кінця 13 березня пояснень у зв'язку з інцидентом.

Непомітна зброя Кремля: Скрипаль - не перший, кого намагалася отруїти Москва

Непомітна зброя Кремля: Скрипаль - не перший, кого намагалася отруїти Москва

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що Росія не причетна до отруєння Сергія Скрипаля і готова співпрацювати зі слідством. "Росія не винна, Росія готова співпрацювати згідно з Конвенцією про заборону хімічної зброї, якщо Сполучене Королівство зійде до того, щоб виконати свої міжнародно-правові зобов'язання за тим же документом", - додав російський міністр.

Пояснень від Москви в обумовлений час Лондон не отримав. Тому 14 березня Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова до країни. Також Британія скликала термінове засідання Ради безпеки ООН для обговорення питання про отруєння Скрипаля.

Висилку російських дипломатів з Великобританії в Росії розцінили як "безпрецедентно грубу провокацію" і пообіцяли відповідні заходи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація