У Росії в отруєнні екс-шпигуна Скрипаля побачили український слід

У Росії в отруєнні екс-шпигуна Скрипаля побачили український слід

Фото: Reuters

Екс-глава ФСБ додав, що замах на Скрипаля завдав Росії шкоди.

Нервово-паралітична речовина з групи бойових газів під назвою "Новачок", якою були отруєні колишній полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія, могла зберігатися на території будь-якої колишньої республіки СРСР.

Про це заявив колишній глава ФСБ Росії, член комітету Держдуми РФ з безпеки Микола Ковальов, передає "РИА Новости".

"З урахуванням того, що зберігалося це все на території республік колишнього Радянського Союзу, то тут, вибачте, не відкидається й український слід", - зазначив він.

Ковальов також додав, що замах на Скрипаля завдав Росії шкоди.

"А вигодонабувачі — Англія, Америка й побічно Україна, тому що вона зацікавлена в тому, щоб показати Росію такою країною-агресором", - переконаний екс-глава ФСБ.

Отруєння Скрипаля: Тереза Мей поставила ультиматум РФ

Отруєння Скрипаля: Тереза Мей поставила ультиматум РФ

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що за замахом на колишнього агента Сергія Скрипаля "з великою часткою ймовірності" стоїть Росія. За її словами, Скрипаля і його доньку намагалися отруїти нервово-паралітичною речовиною військового призначення. Прем'єр уточнила, що ця речовина була розроблена в РФ в рамках програми "Новачок". Зокрема, перші згадки про отруйні речовини нервово-паралітичної дії з серії "Новачок" з'явилися в пресі більше 20 років тому. Влітку 1992 року російський тижневик "Совершенно секретно", а в жовтні того ж року газета "Московские новости" опублікували статті про радянську хімічну зброю. У цих статтях вчені вперше згадали про "Новачка" – на той момент останню розробку радянських вчених. 

5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004-го його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995-го передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Очільник МЗС Боріс Джонсон заявив, що Велика Британія виявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведено.

Тим часом президент Росії Володимир Путін прокоментував отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії. За його словами, британці повинні "самі розібратися" з цим інцидентом, перш ніж обговорювати це питання з РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація