У Росії влаштували всенародне цькування школяреві після виступу в німецькому Бундестазі

У Росії влаштували всенародне цькування школяреві після виступу в німецькому Бундестазі

У Росії влаштували всенародне цькування школяреві після виступу в німецькому Бундестазі

Хлопця звинувачують у виправдання нацизму.

У Росії спалахнув скандал після виступу старшокласника Миколи Десятниченка у німецькому Бундестазі. На нього вже написали заяву в ФСБ, а у соцмережах закликають до розправи над ним.

Про це пише Медуза.

Школяр з Нового Уренгоя разом з іншими російськими і німецькими учнями виступив у Бундестазі 19 листопада – цього дня у Німеччині відзначається День скорботи в пам'ять про жертв війн і державного насильства. Діти підготували доповіді про учасників Другої світової війни і з ними виступали з трибуни Бундестагу.

Микола Десятниченко розповів про німецького солдата Георге Йоганна Рау, який брав участь у Сталінградській битві на боці вермахту. Цей солдат був одним з 250 тисяч солдатів, які потрапили в полон. Він помер в ув'язненні, а його родина дізналася про це лише 2016 року.

Десятниченко у своїй промові сказав, що відвідав поховання німецьких солдатів у Челябінській області і "побачив могили невинно загиблих людей, серед яких багато хто хотів жити мирно і не хотів воювати". Наприкінці промови школяр висловив надію, що "на всій землі запанує здоровий глузд і світ більше ніколи не побачить воєн".

Після цієї промови Миколу Десятниченка у Росії звинуватили в "виправдання нацизму". Депутат законодавчих зборів Ямало-Ненецького автономного округу надіслала запити до прокуратури та інших інстанцій поревірити промову на наявність в ній ознак виправдання нацизму – за це в Росії передбачено кримінальне покарання.

Єкатеринбурзький блогер Сергій Колясников поскаржився на Десятниченка в ФСБ і адміністрацію президента. Хоча сам Колясников раніше продавав німецьку військову форму і через це був оштрафований за пропаганду нацистської символіки.

Деякі ЗМІ знайшли у промові школяра "слова покаяння" за загиблих німецьких солдатів. У соціальних мережах користувачі закликають до розправи над Миколою.

Сам школяр закрив можливість відправити особисте повідомлення у "ВКонтакте". Один з його друзів сказав, що зараз гімназист ніяк не хоче коментувати скандал.

За Десятниченка заступився мер Нового Уренгоя Іван Костогриз. "Учень поділився своїми відкриттями про те, що не всі німці хотіли воювати, багато людей хотіли просто жити мирно. Це ні в якому разі не можна розцінювати як ставлення хлопчика до фашизму", - сказав він.

У гімназії, де вчиться Десятниченко, заявили, що здивовані обговоренням доповіді. Вчителька школяра сказала, що він "у жодному разі не виправдовував дії фашистів, а прадід Десятниченка сам брав участь у війні".

Російський старшокласник став об'єктом розслідування ФСБ після своєї промови у німецькому парламенті

Російський старшокласник став об'єктом розслідування ФСБ після своєї промови у німецькому парламенті

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація