У Росії ймовірного шпигуна ЦРУ Смоленкова оголосили в розшук як зниклого безвісти

У Росії ймовірного шпигуна ЦРУ Смоленкова оголосили в розшук як зниклого безвісти

Фото: Associated Press

Він виїхав до Чорногорії ще 2017 року.

Ймовірного американського топшпигуна Олега Смоленкова у Росії було оголошено у розшук як зниклого безвісти.

Про це йдеться у відповіді на запит "Інтерфаксу".

Зазначається, що відповідна інформація міститься у базі Міністерства внутрішніх справ Росії. У цій базі Смоленков перебуває від 2017 року.

Після його зникнення Слідчий комітет Росії порушував справу про вбивство Смоленкова та його родини, разом з якою він виїхав за кордон, однак згодом вона була закрита.

Нагадаємо, в ексклюзивному матеріалі CNN, яке посилається на джерела в американській розвідці, йдеться, що Центральне розвідувальне управління США у 2017 році витягло з Росії свого топшпигуна, який працював в російському уряді, через побоювання діями свого президента Дональда Трампа.

Зазначається, що рішення про кінець його місії було зумовлене діями Трампа, зокрема тим, що він ділився з росіянами секретними даними розвідки, що могло призвести до викриття американського шпигуна. Воно було прийняте невдовзі після зустрічі Трампа в травні 2017 року з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і послом у США Сергієм Кисляком, в ході якої він поділився даними розвідки про терористів "ІДІЛ" у Сирії, які США передали ізраїльські спецслужби.

Після цієї інформації російські ЗМІ повідомили можливе ім’я цього шпигуна. На їхню думку, його можуть звати Олег Смоленков, який працював секретарем у посольстві Росії в США у Вашингтоні, в апараті уряду РФ і адміністрації президента Росії. 2017 року він разом з дружиною і трьома дітьми поїхав на відпочинок до Чорногорії, після чого вся сім'я зникла.

Повʼязані теми:

Наступна публікація