У Росії за один день знищили 320 тонн санкційних продуктів

Глава Россільгоспнагляду відмовився роздавати заборонену їжу бідним дітям.

За один день 6 серпня в Росії було знищено 320 тонн санкційних продуктів - 290 тонн продукції рослинного і 29,3 тонни тваринного походження.

Про це повідомляє Россільгоспнагляд.

Першою була знищена партія сиру, яку ввезли в Білгородську область без належних документів. Крім того, була знищена партія свинини,  персиків та іншого.

7 серпня знищення їжі продовжиться, оскільки всього було виявлено 407 тонн санкційних продуктів. Серед них — машини з фруктами (нектарини, яблука, вишня).

У Росії санкційний сир чавлять катком

У Росії санкційний сир чавлять катком

У липні президент РФ Володимир Путін підписав указ про знищення санкційних продуктів, що ввозяться в Росію. Згідно з документом, знищення повинно було розпочатися 6 серпня, проте в Самарі вирішили трохи випередити закон і 4 серпня влада міста знищила 114 тонн європейської свинини.

В прийнятих урядом РФ правилах знищення продуктів прописано, що рішення про вилучення та ліквідацію будуть приймати уповноважені представники Федеральної митної служби, Роспоживнагляду і Россільгоспнагляду. При цьому шукати і знищувати санкційні продукти будуть не тільки на кордоні, але і по всій території країни.

Протести проти знищення

Рішення про знищення продуктів обурило десятки тисяч росіян. Петиція про скасування рішення уряду була опублікована на сайті Change.org, кількість її підписантів становить більше 160 тисяч чоловік.

Зокрема, в документі наголошується, що санкції привели до значного подорожчання сільгосппродукції, внаслідок чого багато громадян змушені обмежувати себе в їжі, аж до голодування.

До того ж автори ініціативи запропонували віддати продукти, які потрапили під антисанкційні заходи РФ, нужденним категоріям населення, наприклад, ветеранам, пенсіонерам, інвалідам, багатодітним, постраждалим від природних катаклізмів і так далі.

Санкційні продукти визнали небезпечними для сиріт

Однак російська влада заявила, що санкційні продукти небезпечні для голодних сиріт та пенсіонерів. Член Громадської палати РФ Павло Сичов заявив, що санкційні товари не мають сертифікатів якості, і їх вживання може призвести до отруєнь.

"Надіслати такі продукти на стіл в дитячі будинки, ради ветеранів, ДНР або ЛНР дуже небезпечно. Хто буде нести відповідальність, якщо будуть серйозні отруєння?", - зазначив він під час брифінгу.

Він погодився, що у багатьох пенсіонерів, які пам'ятають страшну війну 1941-1945 років, вираз "знищення продуктів" асоціюється з продуктової блокадою і голодом. Однак, за його словами, панікувати не варто.

У свою чергу глава Россільгоспнагляду Сергій Данкверт закликав не розмірковувати на тему роздачі заборонених продуктів бідним дітям.

"Ніхто на Заході не роздає заборонену продукцію малозабезпеченим, ніхто не займається тим, щоб сьогодні вдруге використовувати цю продукцію. Всі заходи у нас спрямовані на те, щоб виключити доступ такої продукції на ринок. Щоб бізнес розумів, що економічно вони зазнають серйозної шкоди. І не справа країни міркувати на тему, що ось добре б бідним дітям роздати заборонену...", — цитує його Медуза.

Сергій Данкверт впевнений, що, якщо заборонені продукти не знищувати, то це призведе до збільшення корупції.

"У нас вже були приклади, коли ікру бідним дітям віддавали нібито. Але бідним дітям ікра не потрапила. Хоча всі казали: перевірте її безпеку, віддайте в дитячі будинки. Сьогодні вся світова система працює за таким сценарієм: якщо продукти з фальсифікованими документами, якщо вони невідомого походження, то вони повинні знищуватися", — заявив чиновник.

Їсти санкційні продукти - кримінал

Влада РФ не тільки не почула прохання простих жителів, але і планує ввести кримінальну відповідальність для чиновників, які будуть вживати санкційні продукти. Буде передбачено покарання за ч. 1 ст. 293 КК РФ (Халатність) для співробітників відомства, які вирішили спробувати "контрабандні" продукти. Їм буде загрожувати штраф до 120 тисяч рублів, обов'язкові роботи до 360 годин, виправні роботи до 1 року, або арешт на строк до трьох місяців.

Саботаж чиновників і водіїв фур

Втім, серед чиновників з'явилися "бунтарі", які всупереч всьому не дають знищувати продукти. Митники в Санкт-Петербурзі і Оренбурзі заявили Россільгоспнагляду, що не готові передати продукти на знищення, при цьому не можуть назвати причин, чому вони не можуть цього зробити.

А один водій, який перевозив 1,5 тонни томатів через білорусько-російський кордон, дізнавшись про їх можливе знищення, викрав автомобіль з продукцією назад в Білорусь. Курйозний інцидент стався в селі Долосцы Псковської області. Водій привіз помідори без фітосанітарного сертифіката, а на продукції виявили сліди зриву етикеток. За указом президента РФ, заборонені до ввезення продукти підлягали вилученню та знищенню. Щоб уникнути цього, чоловік викрав фуру і повернувся в Білорусь.

Реакція соцмереж

Ліквідація продуктів на кордоні викликала бурхливу реакцію інтернет-користувачів – вони жартують, що тиснути елітні сири будуть за вечерею в Кремлі, а в Росії нова дієта – їсти не можна після 6 серпня. Деякі називають спалювачів їжі "жрательними військами".

Продуктова війна Росії проти світу вступила в гарячу фазу

Продуктова війна Росії проти світу вступила в гарячу фазу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація