У "Роскосмосі" назвали причину аварії ракети "Союз"

У "Роскосмосі" назвали причину аварії ракети "Союз"

Фото: Reuters

Остаточні результати розслідування причин аварії будуть відомі протягом найближчих тижнів.

Безпосередньою причиною аварії ракети "Союз-ФГ" у Казахстані стало зіткнення елементів під час розділення першого і другого ступенів носія.

Про це заявив виконавчий директор "Роскосмоса" з пілотованих програм Сергій Крикальов, пише ТАСС.

"Остаточних версій немає, але зрозуміла безпосередня причина, пов'язана з тим, що сталося зіткнення одного з бічних елементів, який є частиною першого ступеня. Під час розділення першого і другого ступенів відбулося зіткнення. Сталося відхилення від штатної траєкторії і, схоже, руйнування нижньої частини другого ступеня. Ракета припинила нормальний політ, далі автоматика відпрацьована штатно", - розповів він.

Експерти назвали причини невдалого старту ракети "Союз"

Експерти назвали причини невдалого старту ракети "Союз"

За словами Крикальова, результати роботи держкомісії з розслідування причин аварії будуть відомі до 20-х чисел жовтня.

"Комісія розпочала роботу вчора. До 20-х чисел жовтня вже повинні бути отримані результати. Перші елементи конструкції, знайдені в Казахстані, в степу, допомагатимуть аналізувати, що сталося. Після цього буде вжито необхідних заходів і будуть продовжені польоти", - зазначив посадовець "Роскосмосу".

Окремо Крикальов також запевнив, що польоти на ракетах цього класу будуть дозволені тільки після того, як будуть встановлені причини аварії.

Нагадаємо, 11 жовтня в Казахстані після запуску ракети "Союз" з космодрому Байконур сталася "аварія носія". На борт МКС повинні були відправитися американський астронавт Тайлер Хейг і російський космонавт Олексій Овчінін. Все було готове до зльоту, і ракета відірвалася від землі, однак сталася аварійна ситуація – друга ступінь ракети втратила орієнтацію і двигуни вимкнулися. Екіпаж в аварійній капсулі відокремився від корабля і приземлився. Обидва космонавта вижили і не потребували медичної допомоги.

За даними джерел "Інтерфаксу", причиною аварії під час запуску ракети "Союз" з космодрому Байконур могло стати погане кріплення бічних блоків другий ступені ракети-носія.

"Роскосмос" опублікував відео моменту аварії. На кадрах видно, як ракета-носій набирає висоту і залишає після себе білий слід в небі, проте в якийсь момент відбувається вибух.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація