У Шотландії анонсували новий референдум про незалежність у разі Brexit

У Шотландії анонсували новий референдум про незалежність у разі Brexit

Фото: Associated Press

Волевиявлення має відбутися до 2021 року.

Шотландія проведе референдум за незалежність від Великої Британії до 2021 року, якщо країна покине Європейський Союз.

Про це заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, передає Al Jazeera.

У своєму виступі до шотландського парламенту Стерджен сказала, що до кінця року внесе законопроект, який визначить правила нового референдуму в рамках зусиль, спрямованих на уникнення "найгірших збитків від Brexit".

Майже 52 відсотки британців - понад 17 мільйонів людей - проголосували за вихід з ЄС під час референдуму у червні 2016 року. Більшість виборців у Шотландії заявили, що вони виступають за те, щоб залишитися його частиною.

"Вибір між Brexit та майбутнім для Шотландії як незалежної, європейської нації повинен бути запропонований протягом каденції цього парламенту", - сказала Стерджен.

У 2014 році у Шотландії вже відбувся референдум за відокремлення від Великої Британії і 55% шотландців висловилися проти. Теперішні опитування громадської думки показують, що більшість виборців залишаються проти незалежності.

Проведення другого референдуму також потребує схвалення з боку уряду Великобританії, який неодноразово відкидав цю ідею, заявивши, що шотландська громадськість вже прийняла своє рішення з цього питання.

Шотландський секретар уряду Великої Британії звинуватив Стерджен в тому, що вона виступає проти бажання виборців.

Шотландська національна партія, яка керує шотландським парламентом, стверджує, що повторне голосування виправдано, оскільки Шотландія ризикує залишити ЄС проти її волі.

Євросоюз погодився відкласти Brexit до 31 жовтня 2019 року

Євросоюз погодився відкласти Brexit до 31 жовтня 2019 року

Нагадаємо, 23 червня 2016 року у Великій Британії відбувся референдум щодо виходу країни зі складу Європейського Союзу. "За" проголосувало 51,9% осіб, "проти" – 48,1%. За попередніми домовленостями,  процес виходу мав завершитися 29 березня. 21 березня 27 країн ЄС схвалили на саміті відтермінування Brexit на підставі двох можливих сценаріїв: до 12 квітня або до 22 травня.

Останній мав би відбутися за умови, що запропонована прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей угода про вихід буде підтримана парламентом. 29 березня парламент країни її відхилив. Наразі Британія має залишити блок до 12 квітня.  

Раніше Тереза Мей заявила, що піде з посади голови уряду, якщо більшість депутатів палати громад ратифікують її договір про умови виходу Британії з ЄС, який вона погодила з Брюсселем у листопаді. 

Як відбувається вихід Великої Британії зі складу ЄС, дивіться в інтерактивній інфографіці. 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація