У Siemens мало шансів. "Коммерсантъ" розповів про схему поставок турбін до Криму

У Siemens мало шансів. "Коммерсантъ" розповів про схему поставок турбін до Криму

Фото: Reuters

Юристи вважають, що Siemens навряд чи отримає підтримку суду в спробах обмежити місце установки турбін.

Російська компанія "Ростех" для поставок в окупований Крим турбін Siemens в обхід санкцій, використовувала схему, яка залишає німецькому концерну "мало шансів оскаржити її в суді".

Про це пише російська газета "Коммерсантъ".

За даними видання, ВАТ "Технопромекспорт" купило турбіни для Тамані, а через півроку перепродало їх за 142,4 мільйона євро ТОВ з такою ж назвою, яке також належало "Ростех".

Опитані виданням юристи вважають, що Siemens навряд чи отримає підтримку суду в спробах обмежити місце установки турбін новим власником.

У березні 2017 року ВАТ "Технопромекспорт" визнали банкрутом. У той же час, "Ростех" раніше заявляв, що турбіни були куплені на "вторинному ринку".

Reuters показав скандальні турбіни Siemens у Криму

Reuters показав скандальні турбіни Siemens у Криму

За словами юриста з адвокатського бюро А2 Максима Сафіуліна, на якого посилається газета, сам факт передачі прав на майно новому власнику дозволяє вважати угоду ухваленою на вторинному ринку, а перепродаж турбін називає правом первісного покупця.

При цьому обмеження на поставку агрегатів до Криму, на його думку, в суді найімовірніше "будуть визнані нікчемними, оскільки покликані обмежити право власника розпоряджатися своїм майном".

За даними "Комерсанта", "Технопромекспорт" розглядав інший варіант поставок до Криму турбін - через іранську компанію MAPNA, яка працює за ліцензією Siemens.

Однак німецький концерн пригрозив іранській компанії розривом відносин в разі укладення угоди, і від неї відмовилися.

Нагадаємо, німецька компанія 11 липня подала позов до структур "Ростех", звинувативши ВАТ "Зовнішньоекономічне об'єднання" Технопромекспорт "" і ТОВ "Зовнішньоекономічне об'єднання" Технопромекспорт "" в незаконному переміщенні турбін.

У "Технопромекспорт" повідомили, що агрегати були модернізовані з використанням російських технологій. 20 серпня Арбітражний суд в Москві відмовився накладати на турбіни арешт.

ЄС через ситуацію з турбінами ввів санкції відносно декількох російських компаній і фізичних осіб.

Євросоюз розширив санкції проти Росії

Євросоюз розширив санкції проти Росії

Повʼязані теми:

Наступна публікація