Війська Асада захопили чверть Східної Гути, а Мей і Трамп назвали РФ винною за гуманітарну катастрофу в Сирії

Війська Асада захопили чверть Східної Гути, а Мей і Трамп назвали РФ винною за гуманітарну катастрофу в Сирії

Фото: Reuters

ООН заявляє про майже 600 вбитих у Східній Гуті.

Військову операцію сирійських урядових сил проти ісламістів, котрі контролюють анклав Східна Гута поблизу Дамаска, проводитимуть і надалі. Про це в неділю, 4 березня, заявив президент Сирії Башар Асад у розмові з журналістами.

Сирійський правитель зазначив, що не вбачає "жодної суперечності між перемир’ям та військовими операціями", цитує інформагенція Reuters. Асад вказав і на те, що успіхи сирійських урядових сил в останні дні досягнуті саме під час режиму припинення вогню. Сирійський правитель наголосив, що військову операцію у Східній Гуті потрібно "проводити й надалі, паралельно відкриваючи шляхи для цивільного населення", котре прагне залишити анклав.

Тим часом у розташованому в Лондоні Сирійському центрі моніторингу за дотриманням прав людини повідомили про захоплення сирійською армією майже чверті території Східної Гути. Йдеться про не дуже густо населену сільську місцевість та кілька невеликих міст. А в сирійській армії зазначили, що урядовим силам залишилося просунутися буквально на кілька кілометрів, щоб розділити анклав на дві частини.

В ООН нарахували майже 600 загиблих внаслідок бойовий дій та інтенсивних бомбардувань у Східній Гуті з середини лютого. Ще понад дві тисячі осіб отримали різноманітні поранення, заявили представники Об’єднаних Націй 4 березня в Женеві. Також у ООН нарікають на загострення бойових дій, що спостерігається останніми днями, що ускладнює доставку гуманітарних вантажів. Крім того, надходить дедалі більше повідомлень про бомбардування лікарень та голод у самому анклаві. Водночас в ООН вказали і на загибель багатьох цивільних у Дамаску внаслідок обстрілів з боку повстанців зі Східної Гути.

На тлі цього в Управлінні ООН з координації гуманітарних питань повідомили про плани надіслати гуманітарний конвой у цей анклав 5 березня. 46 вантажівок мають доставити продукти харчування та медикаменти для понад 27 тисяч людей, передає інформагенція AFP.

Через загострення ситуації в Східній Гуті президент Франції Еммануель Макрон 5 березня у телефонній розмові з іранським колегою Хасаном Роухані закликав Тегеран чинити тиск на свого союзника Асада, повідомляє прес-служба Єлисейського палацу. За словами французького лідера, слід негайно припинити атаки на цивільне населення. З огляду на зв’язки Тегерана з Дамаском на керівництві Ірану лежить особлива відповідальність, вважає Макрон.



Прем’єр-міністерка Великобританії Тереза Мей та президент США Дональд Трамп звинувачують керівництво Сирії та Росії у тій ситуації, що склалася в Східній Гуті. Таку спільну позицію вони підтвердили під час телефонної розмови 5 березня, повідомили в прес-службі британського уряду. На думку Мей та Трампа, саме Дамаск та Москва є головними винуватцями страждань мирного населення, що проживає в анклаві.

Путін наказав робити паузи в атаках замість припинення бомбардування Східної Гути

Путін наказав робити паузи в атаках замість припинення бомбардування Східної Гути

13 січня 2018 року під час атаки сил Асада в сирійській провінції Східна Гута проти мирного населення застосували отруйний газ та повторили атаку 22 січня. Після цього держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Кремль разом із режимом Башара Асада несе відповідальність за загибель людей.

Повʼязані теми:

Наступна публікація