У Сирії звинуватили США у підриві фосфорних бомб, Пентагон відхрестився від забороненого озброєння

У Сирії звинуватили США у підриві фосфорних бомб, Пентагон відхрестився від забороненого озброєння

Фото: Reuters

У США запевняють, що використовують тільки ті типи озброєнь, які відповідають правилам ведення війни.

Військово-повітряні сили міжнародної коаліції під егідою США застосували у Сирії боєприпаси з білим фосфором.

Про це повідомило агентство SANA із посиланням на очевидців.

За даними агентства, літаки коаліції під час рейду у суботу, 13 жовтня, надавали підтримку формуванням "Сил демократичної Сирії", які ведуть наступ на цей населений пункт.

Своєю чергою курдське агентство Firat повідомило, що ВВС коаліції завдали 14 ударів по форпосту угруповання "Ісламська держава" в Хаджінові на східному березі Євфрату.

Водночас офіційний представник Пентагону Шон Робертсон спростував звинувачення у застосуванні фосфорних бомб, пише ТАСС.

"Згідно з нашими правилами, коаліція не буде обговорювати публічно застосування конкретних типів озброєнь і боєприпасів під час проведення операцій. Однак всі збройові системи, які використовуються США, оцінюються з правової точки зору, щоб вони відповідали правилам ведення війни", - наголосив він.

За словами Робертсона, сили коаліції завдають тільки обґрунтованих ударів по військових цілях після оцінки з точки зору військової необхідності, гуманності, пропорційності і вибірковості, як того вимагає міжнародне гуманітарне право.

Нагадаємо, раніше газета The Wall Street Journal з посиланням на представників американської адміністрації повідомила, що президент Сирії Башар Асад дозволив урядовим військам у ході операції в провінції Ідліб застосувати хлор.

Вашингтон, Лондон і Париж неодноразово попереджали, що в разі застосування сирійським режимом хімзброї при звільненні провінції Ідліб, сили проамериканської коаліції зроблять відповідні дії.

17 вересня президент Росії Володимир Путін та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовились створити в провінції Ідліб демілітаризовану зону. Згідно досягнутих домовленостей, демілітаризовано має бути зону вздовж лінії зіткнення. Глибина вільної від сторін конфлікту території складе 15-20 кілометрів. Контроль за дотриманням режиму здійснюватимуть турецькі патрулі і російська військова поліція.

Провінція Ідліб є останнім підконтрольним сирійським антиурядовим силам регіоном. Після перемог над опозицією біля Дамаску та на півдні країни, сирійський диктатор Асад стягнув сили до Ідлібу для захоплення цієї території, однак категорично проти цього виступила Туреччина через можливу загрозу підконтрольним їй військовим угрупованням, а також можливого масового потоку біженців, оскільки Ідліб розташований просто біля турецького кордону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація