У Солсбері виписали з лікарні двох жертв нового отруєння. Слідів "Новачка" не виявили

У Солсбері виписали з лікарні двох жертв нового отруєння. Слідів "Новачка" не виявили

Фото: Reuters

Обидва пацієнти здорові "з медичної точки зору".

У британському Солсбері з лікарні виписали чоловіка і жінку, які були госпіталізовані після отруєння у ресторані Prezzo ввечері 16 вересня.

Про це йдеться в заяві окружної лікарні Солсбері.

Обидва пацієнти здорові "з медичної точки зору" і їм більше не потрібно бути у лікарні.

Враховуючи ситуацію з отруєнням Скрипалів, обох постраждалих протестували на наявність нервово-паралітичної речовини "Новачок" і тести показали негативні результати, йдеться в повідомленні.

"Щоб забезпечити конфіденційність пацієнтів, ми більше не будемо коментувати цей інцидент", - заявила глава сестринського відділення Лорна Уілкінсон.

Російська модель вважає себе жертвою нападу російських спецслужб у Солсбері

Російська модель вважає себе жертвою нападу російських спецслужб у Солсбері

Напередодні стало відомо, що внаслідок отруєння у ресторані Prezzo у британському місті Солсбері постраждали 30-річна російська модель Анна Шапіро та її чоловік-британець, 42-річний бізнесмен Алекс Кінг. Про це Шапіро розповіла британському виданню The Sun.

Про постраждалих в ресторані Prezzo стало відомо ввечері 16 вересня. Одна із відвідувачів Аманда Ньютон розповіла виданню, що сиділа поруч із "двома росіянами", яким стало погано під час їжі. До моменту приїзду швидкої допомоги постраждалі перебували у свідомості, лікарі надали їм допомогу на місці. Усім відвідувачам ресторану повідомили про необхідність в найближчі години здати кров на аналіз у місцевій лікарні.

Після отримання аналізів правоохоронці одразу виключили можливість отруєння чоловіка та жінки нервово-паралітичним агентом "Новачок", яким напередодні в Солсбері отруїли екс-шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Тим не менш, досі незрозуміло, чому парі раптово стало зле і чи було вчинено якийсь злочин.

Нагадаємо, 5 березня стало відомо, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка потрапили в лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. За словами британських правоохоронців, вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", а організатором замаху була Росія.

Згодом спецслужби Великобританії встановили особи підозрюваних у токсичному напад на екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Їх імена не розголошують, однак вважають, що вони пов'язані з Кремлем.

14 березня прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну через отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. У відповідь РФ оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів. 26 березня слідом за Британією ряд країн заявили про видворення російських дипломатів. Серед них і Україна.

Пізніше двох осіб - Чарлі Роулі і Дон Стерджесс - знайшли без свідомості в місті Еймсбері. Як з'ясувалося, вони отруїлися в результаті дії нервового агента "Новачок", який раніше був використаний проти екс-розвідника Сергія Скрипаля. Подруга Роулі Дон Стерджесс в ніч проти понеділка, 9 липня, померла в лікарні. Роулі вижив і розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон під виглядом дорогих парфумів, в якому, як згодом з'ясувалося, перебував "Новачок".

У Солсбері попрощались із Дон Стерджес, яка загинула від отруєння "Новачком"

У Солсбері попрощались із Дон Стерджес, яка загинула від отруєння "Новачком"

Правоохоронні органи Великої Британії оприлюднили фото та імена осіб, підозрюваних в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії. Ними виявилися росіяни Олександр Петров та Руслан Боширов. За даними одного з російських видань, вони неодноразово були в Європі і мають закордонні паспорти однієї серії зі схожими номерами.  

Олександр Петров і Руслан Боширов у четвер, 13 вересня, дали інтерв'ю російському пропагандистському виданню Russia Today. Під час розмови вони розповіли, що начебто займаються підприємництвом, а в Солсбері їздили "як туристи", аби подивитися на пам'ятки і "відірватися". 

Спільне розслідування The Bellingcat і The Insider підтвердило, що підозрювані в отруєнні Скрипалів росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов насправді - співробітники російських спецслужб. Причетність до спецслужб підтверджує низка документів, а також прямих і непрямих свідчень.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація