У США оприлюднили відеозапис вбивства 13-річного хлопчика поліцією Чикаґо

У США оприлюднили відеозапис вбивства 13-річного хлопчика поліцією Чикаґо

Фото: Associated Press

Матір загиблого Елізабет Толедо дізналася про смерть сина лише через два дні після інциденту.

Поліція американського міста Чикаґо, штат Іллінойс, у четвер, 15 квітня, оприлюднила відеозапис із нагрудної камери правоохоронця, який в минулому місяці застрелив 13-річного Адама Толедо. 

Про це повідомляє The Associated Press.

На кадрах видно, як офіцер виходить зі службового автомобіля та намагається наздогнати підлітка зі словами: "Поліція! Зупинися негайно!" За кілька секунд хлопець розвертається і поліцейський стріляє йому в груди, після чого викликає швидку та робить пораненому штучне дихання.  

Зауважимо, що інцидент стався ще 29 березня. Полісмени прибули на виклик щодо пострілу в переважно латиноамериканському районі Little Village та виявили на місці двох осіб, зокрема неповнолітнього Толедо. Обоє намагалися втекти, однак офіцерам вдалося їх наздогнати. Адама застрелили, як заявили в департаменті поліції, під час "збройного зіткнення", а іншого підозрюваного, 21-річного Рубена Романа, затримали та звинуватили в опорі арешту. 

Правоохоронці стверджували, що застрелений хлопчик був озброєний, хоча на оприлюдненому відео зброї в руках Адама не видно. Зазначалося, що пістолет знайшли на місці події.

Матір загиблого Елізабет Толедо дізналася про смерть сина лише через два дні після інциденту. Увесь цей час вона вважала Адама зниклим безвісти.

Тим часом у Чикаґо спалахнули протести проти дій поліціянтів, мітингувальники закликали до прозорості і підзвітності. Сім'я Толедо виступила із заявою, в якій закликала людей "зберігати мир".

Напередодні публікації відеозапису пані мер Чикаґо Лорі Лайтфут провела брифінг, на якому підтримала лідерів латиноамериканської спільноти міста та висловила "глибоке співчуття" у зв'язку зі смертю Адама, закликавши громадян до спокою.

"Ми живемо в місті, травмованому довгою історією поліцейського насильства і неправомірних дій, - визнала вона. - Отже, хоча у нас немає достатньої інформації, щоби бути суддями і присяжними в цій конкретній ситуації, звичайно, зрозуміло, чому стільки наших жителів відчувають цей занадто знайомий сплеск обурення і болю".

Лайтфут описала перегляд відеозапису як "болісний". При цьому вона відмовилася відповісти, чи підтверджує відеозапис версію поліції про те, що підліток тримав зброю в руках, коли у нього вистрелив офіцер. Пані мер назвала твердження прокурора про те, що Толедо мав при собі зброю, коли в нього стріляли, "вірним", додавши, що "немає жодних доказів того, що Адам Толедо стріляв у поліцію".

Ознайомитися із усіма оприлюдненими поліцією Чикаґо матеріалами щодо справи Адама Толедо можна за посиланням.

Увага! Відеоролик містить сцени жорстокості або насильства!

Раніше у США після розстрілу восьми осіб в трьох спа-салонах Джорджії 16 березня сотні людей вийшли на протести проти сплеску ненависницької риторики і насильницьких атак щодо американців азійського походження. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація