У США померла медсестра з відомої фотографії "Поцілунок на Таймс-Сквер"

У США померла медсестра з відомої фотографії "Поцілунок на Таймс-Сквер"

Фото: imgur.com

Грета Фрідман померла від старості у віці 92 років.

У США померла жінка з однієї з найвідоміших фотографій 20-го століття, на якій зображено, як її цілує моряк, святкуючи перемогу над Японією у Другій світовій війні.

Грета Зіммер Фрідман померла у четвер, 8 вересня, у віці 92 років у лікарні від старості, повідомив її син Associated Press.

21-річна Фрідман, асистент стоматолога, вийшла на Таймс-сквер у вбранні медсестри 14 серпня 1945 року, наступного дня після того, як японці здалися. Люди вийшли на вулиці Нью-Йорка, коли почули новини. Ось тоді моряк Джордж Мендоса помітив Фрідман, закрутив її і поцілував - цей момент потрапив в об'єктив фотокамери Альфреда Ейзенштадта. Мендоса і Фрідман до цього ніколи не зустрічалися. Фотографія вперше була опублікована в журналі Life і згодом отримала світове визнання.

Насправді матрос був на побаченні із медсестрою Ритою Перті, яка пізніше стане його дружиною. Мендоса розповідав, що на фотографії цієї сцени можна побачити усміхнену Перті на задньому фоні.

Джошуа Фрідман каже, що його мати розповідала, що усе це відбулося в одну мить.

"Це було не більше, ніж поцілунок. Це було так, наче хтось святкує, це не було романтичним побаченням", - розповідав Фрідман.

Обоє батьків Грети Фрідман загинули під час Голокосту. Вона втекла з Австрії і отримала притулок у США, коли їй було 15 років.

Фрідман буде похована на Арлінгтонському національному кладовищі, поруч з її покійним чоловіком, доктором Мішею Фрідман.

Повʼязані теми:

Наступна публікація