У США визначили Росію і Китай суперниками: "ревізіоністи", які прагнуть підірвати добробут Америки

У США визначили Росію і Китай суперниками: "ревізіоністи", які прагнуть підірвати добробут Америки

Фото: Reuters

Москву звинувачують, зокрема, у військовому втручанні в Україну.

Вашингтон відмовляється від ідеї трансформації Росії і Китаю в лояльних партнерів у новій стратегії національної безпеки США. Згідно з документом, вони виступають як суперники Сполучених Штатів.

Про це пише Reuters.

Згідно з повідомленням, Білий дім випустив окремі фрагменти із запланованого на 18 грудня оголошення президентом США Дональдом Трампом нової стратегії національної безпеки США. Окрема частина в ній присвячена Росії і Китаю, які розглядаються як "країни-ревізіоністи", прагнуть підірвати добробут Америки.

"Росія і Китай прагнуть зробити свою економіку менш вільною і менш справедливою, нарощують збройні сили, прагнуть контролювати інформаційні потоки, щоб придушувати своїх громадян і розширювати свій вплив", - йдеться в документі.

Представник американської адміністрації зазначив, що присутність у стратегії цих пунктів пояснюється спробами двох країн змінити світовий статус-кво: Москву звинувачують у військовому втручанні в Україні і в Грузії, а Китай – в агресії в Південно-Китайському морі.

Згідно з текстом документа, колишня політика американської адміністрації ґрунтувалася на припущенні, що "контакти з Росією і Китаєм і включення цих країн до міжнародних інститутів дозволить зробити з них лояльних партнерів, яким можна довіряти". "Більшою мірою це припущення виявилося невірним", - підсумували в стратегії.

Якщо Росія і Китай названі конкурентами США, то головними загрозами стратегія називає КНДР, Іран, а також ісламські воєнізовані угруповання. Пхеньян погрожує Вашингтону застосувати ядерну зброю, також в країні розробляють хімічну та біологічну зброю.

Особливу увагу в стратегії приділено необхідності захисту інфраструктури США від кібератак та виявлення особливо небезпечних кіберзлочинців.

Зі стратегії зник пункт про зміну клімату як загрозу національної безпеки США, який 2016 року вносив в доктрину Барак Обама, проте за версією Трампа Вашингтон має намір підтримувати баланс між забезпеченням енергетичної безпеки, зростанням економіки і захистом довкілля.

Раніше в липні глава Комітету начальників штабів (КНШ) Збройних сил США генерал Джозеф Данфорд заявив, що Росія з військової точки зору залишається "найбільш серйозною загрозою" серед всіх держав, які становлять небезпеку для США.

Повʼязані теми:

Наступна публікація