У Тбілісі поновилися масові протести, мер Каладзе оскандалився через піднятий середній палець

У Тбілісі поновилися масові протести, мер Каладзе оскандалився через піднятий середній палець

Фото: france24.com

Кому градоначальник грузинської столиці показував непристойний жест – загадка.

Надвечір у четвер, 14 листопада, у Грузії відновилися масові протестні акції. Про них пише УНІАН із посиланням на місцеві медіа.

Причиною виходу людей на вулиці стало невдале голосування в парламенті поправок до конституції про перехід зі змішаної виборчої системи на пропорційну. Після провалу цього рішення представники опозиційних політичних сил, руху "Соромно" та громадські активісти перекрили проїжджу частину проспекту Руставелі. Перехід на пропорційну систему був однією з обіцянок правлячої партії під час вуличних протестів улітку цього року. Одразу після оголошення негативного підсумку голосування кілька депутатів провладної політсили заявили про вихід із неї.

Протестувальники у центрі Тбілісі закликали людей виходити та приєднуватися до акції та вимагати дострокових виборів. Тим часом влада вже стягує до осердя протестів загони спеціального призначення. У соцмережах активно обговорюють випадок із мером столиці Кахою Каладзе – колишнім футболістом київського "Динамо" та італійського "Мілану". Він проїхав на автомобілі повз пікетувальників і показав комусь характерний жест із піднятим середнім пальцем – це зафільмував оператор одного з місцевих телеканалів.

Пізніше Каладзе пояснив, що неввічливий жест не призначався учасникам протестної акції біля парламенту, а був скерованих до знайомого, якого він побачив з вікна машини. "Насправді це не призначалося учасникам акції. Яке вам діло до того, які в мене стосунки з моїм другом?" - зауважив Каладзе.

У Грузії спалахнули протести після провалу виборчих змін

У Грузії спалахнули протести після провалу виборчих змін

Нагадаємо, стихійна акція протесту в Тбілісі почалася після того, як 20 червня, депутат російської Держдуми Сергій Гаврилов взяв участь у засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я, яка відбулася в грузинському парламенті. Він сидів на місці спікера і говорив російською мовою, що обурило грузин і змусило масово вийти на акцію протесту.

Уночі поліція розпочала розганяти протестувальників за допомогою сльозогінного газу, водометів та гумових куль. Внаслідок сутичок постраждали 240 учасників акції протесту.ТСН.ua розповів про всі події ночі 20 червня у Грузії.

Пізніше стало відомо, що голова парламенту Грузії Іраклі Кобахідзе подав у відставку.

Як відомо, Росія 2008 року окупувала 20% території Грузії, створивши дві так звані держави – Абхазію і Південну Осетію, і згодом визнавши їхню незалежність. Ці регіони вже більше 10 років існують виключно на дотації від РФ, а їх визнали лише кілька країн світу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація