У Трампа підготували "угоду століття" щодо примирення між Ізраїлем та Палестиною – Fox News

У Трампа підготували "угоду століття" щодо примирення між Ізраїлем та Палестиною – Fox News

Фото: Associated Press

Деталі плану оприлюднять лише після ізраїльських виборів у квітні.

Адміністрація президента США Дональда Трампа завершила роботу над всеосяжним мирним планом щодо врегулювання відносин між Ізраїлем та Палестиною.

Про це повідомляє американський телеканал Fox News із посиланням на двох високопосадовців Білого дому.

Остаточний проект "угоди століття" складає від 175 до 200 сторінок і менше п'яти осіб мають доступ до повного документа. Трамп був ознайомлений із цим планом і "залишився задоволеним параметрами угоди", сказав представник адміністрації президента США.

Джерела Fox News зазначили, що цей план навряд чи буде оприлюднений до майбутніх ізраїльських виборів 9 квітня. "Ми не збираємося робити нічого, що загрожує безпеці Ізраїлю", - сказав високопоставлений представник Білого дому.

Радник Трампа Джаред Кушнер цього тижня відвідає Варшаву, де відбудеться конференція, присвячена ситуації на Близькому Сході, у тому числі питанням ізраїльсько-палестинського миру.

Чиновники сказали, що зустрічі Кушнера у Варшаві є значною можливістю для Білого дому нагадати регіональним партнерам, що мир між ізраїльтянами і палестинцями може посилити зусилля США протистояти іранському впливу на Близькому Сході.

Наприкінці місяця, як очікується, Кушнер поїде до п'яти країн Перської затоки, щоб обговорити специфіку ізраїльсько-палестинської угоди Трампа з регіональними лідерами, та отримати від них більше підтримки цього плану.

Раніше лідер Палестини Махмуд Аббас заявляв, що в адміністрації президента США Дональда Трампа запропонували керівництву Палестини утворити конфедерацію з Йорданією. За словами Аббаса, незважаючи на погіршення стосунків через визнання Трампом Єрусалима столицею Ізраїлю та відкриття там посольства США, контакти між палестинськими та американськими спецслужбами все одно існують. Аббас зазначив, що Палестина готова мирно вирішити конфлікт з Ізраїлем шляхом утворення конфедерації з Йорданією, однак за однієї умови – Ізраїль також має стати частиною цієї конфедерації. У самій Йорданії цю ідею не схвалюють.

Раніше Палестина була частиною країни Трансйорданії, однак після війни 1967 роки Ізраїль захопив палестинські території та встановив там власні органи управління, зокрема на західному березі річки Йордан та секторі Гази. Наразі Палестина є частково визнаною державою, однак майже не має власних підконтрольних територій.

Відкриття посольства США в Єрусалимі призвело до кривавих протистоянь палестинців та ізраїльтян

Відкриття посольства США в Єрусалимі призвело до кривавих протистоянь палестинців та ізраїльтян

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація