У Туреччині, Польщі і Румунії чекають на вступ України до НАТО

У Туреччині, Польщі і Румунії чекають на вступ України до НАТО

Фото: Associated Press

Це сприятиме зміцненню безпеки в Чорноморському регіоні.

Туреччина, Польща і Румунія підтримують вступ України і Грузії в Організації Північноатлантичного договору (НАТО), що сприятиме зміцненню безпеки в Чорноморському регіоні, основи якої підриває своїми діями Росія.

Про це заявили міністри закордонних справ трьох країн в Анкарі, пише Укрінформ.

"З точки зору безпеки наші країни у Чорноморськосу регіоні, такі країни, як Грузія і Україна, повинні приєднатися до НАТО. Ми також відзначаємо, що ми жодним чином не визнаємо анексію Криму", - заявив на спільній прес-конференції міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану.

Глава МЗС Польщі Яцек Чапутович своєю чергою підкреслив важливість територіальної цілісності України і Грузії і заявив, що дії РФ в Чорному морі загрожують безпеці всієї Європи. "Росія є загрозою для європейської безпеки, особливо за свою діяльність в Чорноморському регіоні, тому ми підтримуємо військову присутність НАТО в цьому регіоні", - сказав Чапутович.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу запевнив у підтримці України на шляху до НАТО. "Ми особливо прагнемо допомагати країнам в цьому регіоні (Чорноморському регіоні - ред.). Україна - одна з цих країн. Ми також прихильники того, що Грузія повинна бути включена в НАТО якомога швидше", - заявив Чавушоглу.

Також міністри наголосили на необхідності координації зусиль у справі боротьби з тероризмом, злагодженості дій та ефективної підготовки до саміту НАТО в Великій Британії в кінці цього року.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що НАТО відправить у Чорне море кораблі для забезпечення проходження українських суден через Керченську протоку. Також в Альянсі готують новий пакет заходів для стримування дій Росії в Чорноморському басейні.  В Кремлі негативно відреагували на заяви НАТО про намір гарантувати прохід суден України Керченською протокою та сказали, що "не розуміють, що мається на увазі". А у МЗС РФ пригрозили відповіддю у разі посилення присутності НАТО в Чорному морі.

Міністри країн-членів НАТО планують ухвалити пакет заходів для посилення безпеки в Чорному морі

Міністри країн-членів НАТО планують ухвалити пакет заходів для посилення безпеки в Чорному морі

Повʼязані теми:

Наступна публікація