У Туреччині висунули претензії до США і Росії та пригрозили відновити наступ у Сирії

У Туреччині висунули претензії до США і Росії та пригрозили відновити наступ у Сирії

Фото: Associated Press

В Анкарі вважають, що ці держави не виконують обіцяного щодо курдів.

Туреччина має твердий намір позбутися "терористичної загрози", котра походить із північних сирійських регіонів. Про це заявив керівник міністерства закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу, повідомляє aa.com.tr.

При цьому дипломат наголосив, що Росія та Сполучені Штати не виконали всі свої обіцянки стосовно проблемного регіону Сирії. "Чи виконали вони все, що необхідно було виконати згідно з домовленостями? Ні, до сих пір не виконали, але вони повинні це зробити", - наголосив Чавушоглу.

Він наголосив, що офіційна Анкара рішуче налаштована домогтися повного виведення бойовиків із суміжних з Туреччиною регіонів Сирії. "Якщо ми не отримаємо результатів, ми знову зробимо те, що необхідно", - сказав Чавушоглу. "Ми обов'язково повинні позбутися від терористичної загрози, яка знаходиться поруч з нами", - підсумував дипломат.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розпочав давно заплановану військову операцію на північному сході Сирії в районі, який наразі контролюють курди. Цей крок став наслідком того, що президент США Дональд Трамп на вихідних повідомив, що американські війська будуть виведені з району і цього разу не захищатимуть курдів. Представники очолюваних курдами Сирійських демократичних сил вже заявили про те, що турецькі військові літаки почали атакувати регіон, створюючи "величезну паніку" серед людей.

Туреччина заявляє, що прагне створити безпечну зону глибиною 32 км в прикордонному регіоні, щоб убезпечити країну від загрози, яку, за її словами, представляють "курдські терористичні групи".

Зазначимо, що після активного наступу Туреччини віцепрезидент США Майк Пенс і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовилися, що Туреччина на 120 годин (до 22 жовтня) призупинить військові дії в сусідній Сирії - щоб курди покинули ці території. Один із керівників SDF Редур Халіл заявив, що курди готові відійти від кордону, але лише за умови, щоб контрольовані Туреччиною сили дозволили курдським військам і цивільним безперешкодно залишити населені пункти, що перебувають у зоні бойових дій.

ТСН.ua розповідає, чому Туреччина йде війною на курдські угруповання, що буде в зоні "зачистки" та як США "передумали" ставати на захист колишніх союзників.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація