У Великій Британії палата лордів підтримала право вето парламенту щодо угоди про Brexit

У Великій Британії палата лордів підтримала право вето парламенту щодо угоди про Brexit

Фото: Reuters

Тереза Мей від самого початку була проти права вето.

Верхня палата британського парламенту в понеділок, 18 червня, підтримала законопроект про право парламенту ветувати угоду, яку підпише британський уряд з ЄС щодо виходу зі складу блоку (Brexit). 354 членів Палати лордів проголосували за, 235 висловилися проти. Якщо законопроект підтримають і в Палаті громад, британський парламент зможе своїм вето заблокувати процес Brexit.

Нижня палата британського парламенту розгляне законопроект у середу, 20 червня. Після минулорічних дострокових виборів позиції правлячої Консервативної партії і прем'єр-міністерки Терези Мей у Палаті громад ослабли. Консерватори мають лише незначну більшість. При цьому частина консерваторів натякає, що може підтримати законопроект про вето, зазначає інформагенція AFP.

Британські юристи оскаржують Brexit у суді

Британські юристи оскаржують Brexit у суді


Тереза Мей від самого початку була проти права вето та втручання парламенту, оскільки, як вона стверджувала, для ведення ефективних переговорів з Брюсселем не слід "зв'язувати руки уряду".

Референдум за вихід Великої Британії з Європейського союзу відбувся 23 червня 2016 року. Тоді 51,9% британців висловили своє бажання покинути ЄС. Наразі Європейський союз та Британія узгодили терміни перехідного періоду та розпочали другий етап переговорів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація