У Венесуелі заявили, що Мадуро намагалися вбити

У Венесуелі заявили, що Мадуро намагалися вбити

Фото: Associated Press

Уряд країни переконує, що запобіг державному перевороту.

Президента Венесуели Ніколаса Мадуро намагалися вбити і здійснити у країні державний переворот.

Про це заявив речник венесуельського президента Хорхе Родрігес, передає Al Jazeera.

За його словами, мережа заколотників, яка складалася переважно з відставних поліцейських та військових, планувала атакувати ключову урядову будівлю, захопити авіабазу Каракаса і пограбувати центральний банк Венесуели.

Родрігес також повідомив, що заколотники хотіли усунути лідера опозиції Хуана Гуайдо з політичного ландшафту Венесуели, натомість звільнити з в'язниці колишнього міністра оборони Рауля Бадуеля і встановити його на посаду президента.

У Венесуелі Гуайдо закликав військових до повстання

У Венесуелі Гуайдо закликав військових до повстання

Речник Мадуро додав, що держпереворот начебто підтримали президенти Колумбії та Чилі, але не надав жодних доказів цьому. Родрігес заявив, що у слідства є 56 годин відеоконференцій з ймовірними заколотниками, які обговорювали стратегію нападу, запланованого на 23 червня.

Уряд Венесули час від часу заявляє про спроби переворотів та замахів на Ніколаса Мадуро, зазвичай наводячи мало доказів або і обходячись взагалі без них. Опозиція стверджує, що Мадуро використовує такі твердження, щоб виправдати придушення інакомислення в країні.

Лідер опозиції Гуайдо і цього разу відхилив заяву уряду про переворот як ще одну спробу Мударо відвернути людей від реальних проблем Венесуели.

Хто визнав Мадуро президентом Венесуели. Інфографіка / Фото: ТСН

Нагадаємо, 3 серпня 2018 року, коли Мадуро виступав на трибуні в честь святкування 81-ї річниці створення Боліварської національної гвардії в Каракасі, два дрона з вибухівкою атакували місце події. Один з них вибухнув над глядачами неподалік трибуни венесуельського президента, інший втратив керування та влетів у будинок. Згодом в одній з квартир виникла пожежа, за словами пожежників, вона розпочався через вибух газового балона.

В результаті вибуху постраждали семеро солдатів, сам Мадуро не отримав травм. Особиста охорона закрила президента щитами і евакуювала його.

Першими кадрами з місця події була офіційна трансляція виступу Мадуро. Вона не показала ні вибуху, ні дронів. Однак на ній чути звук вибуху.. Після того трансляція відразу перемістилася з трибуни на парад військових.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація