У ВООЗ назвали 10 головних причин смерті в світі - в списку вперше опинилися хвороба Альцгеймера і діабет

У ВООЗ назвали 10 головних причин смерті в світі - в списку вперше опинилися хвороба Альцгеймера і діабет

Фото: Associated Press

В організації зазначають, що люди живуть довше, але більше хворіють.

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) з'ясували, які 10 головних причин смерті в світі. До першої десятки головних "убивць" на планеті увійшли сім неінфекційних захворювань. Зокрема, в цьому списку вперше опинилися хвороба Альцгеймера і діабет. Разом із тим, до десятки причин смерті більше не входить ВІЛ/СНІД.

Про це у середу, 9 грудня, повідомляє Служба новин ООН.

Так, за даними ВООЗ, головною причиною смерті в світі, як і раніше, залишаються хвороби серця і від них помирає все більше людей. У 2019 року в результаті серцево-судинних захворювань померло на 2 мільйони осіб більше, ніж у 2000 році. Серцево-судинні захворювання - причина 16% усіх смертей у світі. Водночас, в Європейському регіоні ВООЗ число смертельних випадків в результаті хвороб серця за останні 20 років скоротилася на 15%.

Так, 10 головних причин смерті в світі, за даними ВООЗ:

  1. Ішемічна хвороба серця.
  2. Інсульт.
  3. Хронічна обструктивна хвороба легень.
  4. Інфекції нижніх дихальних шляхів.
  5. Неонатальні розлади і порушення.
  6. Рак легенів, трахеї, бронхів.
  7. Хвороба Альцгеймера, інші види деменції.
  8. Діарея.
  9. Діабет.
  10. Хвороби нирок.

Глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус зазначив, що нові дані - ще одне нагадування про те, що "ми повинні зосередитися на запобіганні, діагностиці та лікування неінфекційних захворювань".

Серед інфекційних захворювань перше місце займають інфекції нижніх дихальних шляхів, першою чергою, пневмонія. Однак, як зазначають в ВООЗ, смертність від цих хвороб знизилася.

Смертність від діабету зросла за 20 років на 70%.

На глобальному рівні ВІЛ/СНІД тепер займає 19-й рядок. Однак в Африці він - на четвертому місці.

Тривалість життя за останні 20 років збільшилася на шість років. За даними ВООЗ, зараз люди в середньому живуть 73 роки. Але показники тривалості життя в різних регіонах відрізняються один від одного.

Разом із тим, в усьому світі зростає число людей з інвалідністю, зокрема пов'язаної з тими ж захворюваннями - ішемічною хворобою серця, інсультом, діабетом, раком легенів і хронічними обструктивними захворюваннями легень.

У ВООЗ зазначають, що, крім різних захворювань, причиною смерті та інвалідності часто стають нещасні випадки. Наприклад, збільшилася кількість дорожньо-транспортних пригод. 75% тих, хто отримує травми в результаті ДТП, - чоловіки.

А у Північній і Південній Америці за останні 20 років втричі збільшилася кількість випадків смерті в результаті вживання наркотиків.

Як повідомлялося раніше, за даними ВООЗ, майже половина світового показника захворюваності на COVID-19 та смертності від його ускладнень припадає на чотири країни, тоді як перша "десятка" складає 70% усіх заражень та летальних випадків.

Прогноз від ВООЗ: чому заможні американці масово скуповують бункери

Прогноз від ВООЗ: чому заможні американці масово скуповують бункери

Повʼязані теми:

Наступна публікація