У ВООЗ заявили, що "вакцинний націоналізм" призведе до появи нових варіантів коронавірусу

У ВООЗ заявили, що "вакцинний націоналізм" призведе до появи нових варіантів коронавірусу

Фото: Associated Press

За словами очільника ВООЗ, нові мутації можуть призвести до стійкості коронавірусу до розроблених вакцин.

"Вакцинний націоналізм" призведе до появи нових мутацій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Про це у вівторок, 2 лютого, заявив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус у статті, оприлюдненій в журналі Foreign Policy.

За його словами, слабка співпраця між країнами є серйозною перешкодою на шляху до вакцинації у всьому світі в масштабах, необхідних для припинення пандемії. 

"Попри збільшення кількості варіантів вакцин, поточні виробничі потужності задовольняють лише невелику частину глобальних потреб", - наголосив очільник ВООЗ.

Він зазначив, що нині заможні країни із всього 16% світового населення закупили 60% світових запасів вакцин. При цьому чимало з цих держав планують до середини року вакцинувати 70% дорослого населення для забезпечення колективного імунітету.

За словами Гебреєсуса, якщо більшість світового населення залишиться не щепленою, то всі зусилля багатих країн виявляться "контпродуктивними".

"Якщо дозволити більшості населення світу відмовитися від вакцинації, то це не лише увічнить непотрібні хвороби, смерті і біль від діючих локдаунів, але й призведе до появи нових вірусних мутацій, оскільки COVID-19 продовжить поширюватися серед незахищених груп населення", - пояснив він. 

Гебреєсус додав, що нові мутації можуть призвести до стійкості коронавірусу до розроблених вакцин. "Уже є дані про те, що деякі вакцини менш ефективні проти варіантів, вперше виявлених в Бразилії і Південно-Африканській Республіці", - додав він. 

Раніше у ВООЗ порадили заможнім країнам відмовитися від масової вакцинації від COVID-19, перш ніж щеплення не отримають медичні працівники та вразливі групи населення з усього світу.  

Як повідомлялося, у Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що через нерівномірне поширення вакцин від COVID-19 людство опинилося "на межі морального провалу". 

Степанов озвучив графік вакцинації в Україні: коли відбудуться перші щеплення

Степанов озвучив графік вакцинації в Україні: коли відбудуться перші щеплення

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація