США перенесли посольство в Єрусалим. Чому це вплине на весь Близький Схід

США перенесли посольство в Єрусалим. Чому це вплине на весь Близький Схід

Фото: Reuters

США стануть першою країною, яка відкриє посольство в Єрусалимі

Сьогодні, 14 травня, в Ізраїлі відбуваються масові святкування на честь 70-річчя незалежності. Саме у цей день, у 1948 році, прем’єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Гуріон проголосив утворення держави Ізраїль та основні принципи її державотворення. Щоправда цього року святкування плануються більш грандіозні, оскільки на честь Дня незалежності відбудеться ще одна, не менш важлива подія для Ізраїлю з точки зору її визнання у світі – перша країна офіційно відкриє власне посольство в Єрусалимі. Цією країною стануть Сполучені Штати Америки.

На заплановані урочистості прибула ціла делегація високопоставлених чиновників із США. Так, до Ізраїлю прибули донька президента США Іванка Трамп разом зі своїм чоловіком Джаредом Кушнером. Обидва працюють в Білому домі радниками президента. Також до складу делегації увійшли міністр фінансів США Стівен Мнучін та заступник держсекретаря Джон Салліван. Очікується і виступ самого "винуватця свята" - Дональда Трампа – щоправда, за допомогою відеозв’язку. Влада Ізраїлю також заявила, що направила офіційні запрошення до всіх 86 країн, чиї диппредставництва наявні в країні, 33 з них схвалили пропозицію. За їхніми словами, на церемонії будуть присутні представники Чехії, Румунії, Угорщини, проте жодного – з країн Західної Європи.

Посольство буде розташовуватись у колишній будівлі консульства США в Єрусалимі. Спочатку там будуть працювати посол Девід Фрідман та ще декілька співробітників. За словами посла, повноцінний переїзд посольства займе кілька років. Генеральне консульство США в Єрусалимі продовжуватиме працювати як незалежна місія та бути відповідальним за відносини США з Палестинською автономією.

США стануть першою країною, яка офіційно відкриє власне посольство в Єрусалимі. Через його спірний статус, всі країни, які мають дипломатичні відносини з Ізраїлем, розміщують посольства у Тель-Авіві та інших містах. Щоправда, працюють вони переважно в Єрусалимі, оскільки саме там розташовані всі ізраїльські адміністративні установи.

Позиція США

За часи адміністрації Обами, США доволі жорстко ставились до претензій Ізраїлю на палестинські території. Зокрема, сам Обама неодноразово ставив ізраїльському прем’єр-міністру Нетаньяху ультиматуми, вимагаючи заборони побудови поселень на окупованих територіях Палестини. У 2016 році Радбез ООН ухвалив резолюцію, якою засудив будівництво Ізраїлем власних поселень на території Палестини з 1967 року та назвав його "грубим порушенням міжнародного права". США не використали своє право вето, а утримались від голосування. До того Штати активно намагались відстоювати інтереси Ізраїлю на міжнародній арені. Після такого рішення адміністрація ізраїльського прем’єра заявила, що "адміністрація Обами не лише не змогла захистити Ізраїль від угруповання в ООН, але й змовилась з ними за кулісами". Під угрупованням маються на увазі ті країни арабського світу, з якими Ізраїль досі перебуває у напружених стосунках, та з якими вів війни упродовж ХХ століття.

У питанні визнання Єрусалима чиєюсь столицею всі країни дотримувались нейтралітету, аж поки президент США Дональд Трамп 6 грудня 2017 року офіційно визнав весь Єрусалим столицею Ізраїлю. Згодом у Білому домі пояснили, що таким рішенням США хотіли дати поштовх переговорам між Ізраїлем та частково визнаною країною Палестиною.

Трамп вирішив перенести посольство США в Ізраїлі до Єрусалима

Трамп вирішив перенести посольство США в Ізраїлі до Єрусалима

"Ляпас століття" для палестинців

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав інші країни наслідувати приклад Штатів, натомість лідер Палестини Махмуд Аббас назвав рішення Трампа "ляпасом століття" та підкреслив, що тепер США не можуть бути гарантом миру на Близькому Сході. У відповідь на таке рішення країни-члени Організації ісламської кооперації визнали Східний Єрусалим столицею Палестинської автономії, а Генасамблея ООН провела екстрене засідання та ухвалила резолюцію, в якій фактично визнала недійсним рішення Трампа. Під час голосування на Радбезі ООН за подібну резолюцію США вперше за 7 років скористались своїм правом вето.

Палестинці ж сприйняли це рішення рішучим незадоволенням та почали масові заворушення. Зокрема на вулицях вони спалювали прапори США та портрети Трампа, провокували сутички з ізраїльською поліцією. З кінця травня у різних заворушеннях навколо кордонів між Палестинською автономією та Ізраїлем загинуло щонайменше 42 палестинці. У день відкриття посольства палестинці також планують влаштувати масові протести. Лише за сьогодні у сутичках біля кордонів загинув вже 41 палестинець.

Історія статуса міста

Конфлікт навколо Єрусалима полягає у взаємних претензіях на нього як на власну столицю з боку і палестинців, і ізраїльтян. Здавна це місто було колискою трьох релігій з величезною кількістю священних місць для мусульман, християн та іудеїв.

Після закінчення арабо-ізраїльської війни (або як її називають в Ізраїлі – Війни за незалежність) у 1949 році Ізраїль проголосив Єрусалим своєю столицею. Щоправда, на той час під його контролем перебував лише Західний Єрусалим. Східна ж частина міста продовжувала належати палестинцям, які на той час входили до Трансйорданії. У 1950 році вона теж оголосила Єрусалим своєю столицею. Після завершення Шестиденної війни у 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим, законодавчо відділив його від Західного берега ріки Йордан, на якій проживають палестинці, та ввів на території міста власне законодавство.

У 1980 році Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, якою безапеляційно закликала Ізраїль повністю покинути всі окуповані ним території після війни 1967 року. У відповідь на це, у тому ж році ізраїльський парламент ухвалив "Закон про Єрусалим", яким встановлюється, що місто є неподільним. Цей закон є одним із основних у країні.

Незважаючи на те, що світова спільнота вважає Ізраїль порушником міжнародного права та державою-окупантом, влада країни продовжує оскаржувати подібні речі, вимагаючи визнання палестинських територій не "окупованими", а "спірними". Аргументом для цього Ізраїль наводить те, що війни, під час яких він захоплював ці території, були оборонними, а до 1967 року міжнародного визнання цих територій не існувало.

Своєю чергою, Палестина у своїй Декларації про незалежність  від 1988 году також оголосила своєю столицею Єрусалим, у 2002 році було підписано Основний закон частково визнаної країни, яким також встановлювалось, що Єрусалим є їхньою столицею, проте палестинці ніколи не висловлювали претензії на західну частину міста.

Світова спільнота дотримується нейтралітету в питанні належності Єрусалима до будь-якої з держав та вважає, що це питання має бути вирішене виключно в двосторонньому порядку між Ізраїлем та Палестиною. Наразі ж ЄС активно зайняв позицію проти такого рішення Сполучених Штатів та запевнив палестинців у власній підтримці. Найбільш вірогідним вважається варіант, коли Єрусалим буде одночасно столицею обох країн.

Позиція України

Україна, своєю чергою, покинула зал засідань Генасамблеї ООН під час голосування за резолюцію щодо засудження рішення США. Щоправда, під час голосування на Радбезі ООН висловилася за цей документ. "Вважаємо, що світове співтовариство має зосередити усі  зусилля, зокрема, РБ ООН, з метою запобігти насильству та спонукати сторони до негайного відновлення переговорного процесу з близькосхідного мирного врегулювання", - наголосили в українському МЗС.

Іванка Трамп прилетіла на відкриття посольства США в Єрусалимі

Іванка Трамп прилетіла на відкриття посольства США в Єрусалимі

Повʼязані теми:

Наступна публікація