Убивство журналіста Хашоггі: як його смерть сколихнула світ і допомогла Ердогану помститися США

Убивство журналіста Хашоггі: як його смерть сколихнула світ і допомогла Ердогану помститися США

Тепер Штати змушені ламати голову над тим, як не допустити розбалансування сил на Близькому Сході.

Вже майже місяць світова спільнота обговорює загадкове вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, який до того ж був палким критиком влади Саудівської Аравії, через що був змушений навіть покинути батьківщину. Це вбивство, певним чином і завдяки ЗМІ, тепер змушує виправдовуватися та реагувати найбільш потужних та авторитетних лідерів світу та, фактично, переглядати зовнішню політику своїх країн.

ТСН.ua розібрався хто, за що і як міг вбити журналіста Хашоггі та чому цей злочин зіграв на руку Туреччині та, можливо, Росії.

Хто такий Джамаль Хашоггі

60-річний Джамаль Хашоггі народився 1958 року в Саудівській Аравії. Його родинні зв’язки були дуже тісно пов’язані із королівською родиною. Дід журналіста був особистим лікарем першого короля Саудівської Аравії Абдулазіза, а дядько - одним з найбагатших у світі торговців зброєю. Крім цього, кузеном Хашоггі був Доді Аль-Фаєд, близький друг принцеси Діани, з якою разом і загинув у ДТП 21 рік тому.

Хашоггі двічі був головним редактором впливової газети "Аль-Ватан", однак свою популярність він отримав за послідовну критику саудівської та американської влади. Найбільше від робіт журналіста страждав спадковий принц Мухаммед бін Салман, з якого роблять образ реформатора країни. 2016 року Хашоггі навіть заборонили займатися журналістикою, а 2017 року він був змушений покинути країну та емігрувати до США.

Фото: Reuters

Журналіст співпрацював із низкою таких світових видань як BBC, Al Jazeera, Al Arabiya, MBC. Хашоггі був колумністом впливового видання The Washington Post та продовжував критикувати саудівську владу за утиски правозахисників, ісламські жорсткі порядки всередині країни, а також зовнішню політику щодо Ємену, Катару та інших країн.

Хронологія вбивства

Весною 2018 року Хашоггі познайомився із майже вдвічі від нього молодшою Хатідже Дженгіз, закохався у неї та планував одружитися. Для цього йому потрібно було отримати необхідні документи у саудівської влади, через що він і звертався до консульства в Стамбулі. Перший візит відбувся 28 вересня, однак чиновники у консульстві зазначили, що не всі документи були зібрані, а тому запросили Хашоггі прийти 2 жовтня.

У той день до дипустанови він вирушив разом із Дженгіз, якій перед входом до консульства дав настанову, щоб одразу телефонувала до поліції, якщо він не повернеться за кілька годин. Так і сталося – відтоді Хашоггі ніхто не бачив.

За різними даними, які повідомляють джерела світових ЗМІ, у консульстві журналіста спочатку допитували та катували, а згодом вбили та розчленували. Для цього до Стамбула прибуло 15 саудівських агентів, яких вже охрестили "загоном смерті". Тіло Хашоггі досі не було знайдено, 23 жовтня почала з’являтися інформація, що його рештки знайшли у колодязі на території резиденції саудівського консула, а в покинутій автівці із дипломатичними номерами Саудівської Аравії знайшли особисті речі журналіста.

Першими про зникнення журналіста на наступний день повідомили The Washington Post та Reuters. У Туреччині заявили, що за їхньою інформацією, журналіст досі перебуває у консульстві, тоді як саудівці зазначили, що журналіст зник після того, як вийшов з дипустанови. Через деякий час турецька влада заявила, що Хашоггі було вбито і вони мають цьому докази, а тому вимагають дати дозвіл на обшук консульства. Дозвіл надали через тиждень. Згодом слідчі обшукали і резиденцію самого консула. Наразі вони прочісують Белградський ліс неподалік Стамбула, де, на їхню думку, і позбавилися від тіла журналіста.

Турецька поліція отримала докази катування та вбивства саудівського журналіста

Турецька поліція отримала докази катування та вбивства саудівського журналіста

Стадії прийняття від Саудівської Аравії

Оскільки журналіст був вбитий на території консульства Саудівської Аравії, основні підозри впали саме на владу королівства, зважаючи ще й на те, що Хашоггі був палким критиком його влади.

Спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман заявив, що його країні "нічого приховувати" і вони готові допомогти знайти тоді ще "зниклого" журналіста.

Наступного дня, 4 жовтня, була опублікована офіційна заява консульства, у якій зазначається, що Хашоггі зник після того, як покинув установу. Вийшов він з неї, за даними дипломатів, через задній хід. Через певний час таки було опубліковано відео, на якому і справді журналіст виходить із консульства. Виявилось, що це був двійник із речами вбитого Хашоггі.

Фото: Reuters

Однак протягом кількох днів у ЗМІ почали з’являтися серйозні звинувачення у безпосередньому вбивстві Хашоггі, що знову змусило владу королівства виправдовуватися. До того ж, журналістів дивувало, чому досі не було показано відео із камер спостереження. За словами саудівських чиновників, жодних доказів того, що Хашоггі було вбито, немає.

Масла у вогонь почали підливати різні турецькі джерела, які повідомляли, що мають докази того, що журналіста було насправді вбито в консульстві. Вони також повідомили про наявність відповідних аудіозаписів, які начебто записав "розумний годинник" на руці Хашоггі безпосередньо під час вбивства.

Міжнародна спільнота вже не на жарт розлютилася і вимагає від Саудівської Аравії офіційних пояснень, що саме відбулося в консульстві. Влада королівства всі звинувачення спростовує, заявляючи, що на їхню країну здійснюється "політичний тиск" та серйозні "спроби підірвати державу".

За весь цей час Саудівська Аравія не видавала дозвіл турецьким слідчим обшукати консульство. 15 жовтня телеканал Al Jazeera показав відео з прибиральниками, які почали працювати у дипустанові. Того ж дня, правоохоронцям Туреччини нарешті дозволили увійти до консульства, де вони цілу ніч проводили слідчі дії.

Протягом останніх кількох днів кілька ЗМІ опублікували власні матеріали та розслідування, в яких низка джерел повідомляла, як саме відбувалося вбивство журналіста. До цього долучилась і влада Туреччини, яка опублікувала дані 15 саудівських громадян, які прибули до Стамбула 1-2 жовтня приватними літаками, всі вони перебували у консульстві під час вбивства журналіста, і того ж вечора покинули країну. Політичний тиск з боку Заходу вже перебуває на критичній межі. У ЗМІ починає з’являтись інформація, що влада Саудівської Аравії планує визнати смерть журналіста і розробляє план, як це зробити із найменшою втратою авторитету.

20 жовтня прокурор королівства на державному телеканалі офіційно повідомляє – Хашоггі було вбито у консульстві, але випадково – під час бійки, яка була спровокована якоюсь суперечкою. Він також зазначив, що 18 причетних до цього осіб було заарештовано, а кількох високопоставлених спецслужбовців усунуто від посад. Наступного дня очільник саудівського МЗС зазначив, що ті, хто вчинив вбивство, "перевищили повноваження" і підкреслив, що це було "несанкціонованою (владою) операцією".

Яблуко розбрату для США

Незважаючи на брехню Саудівської Аравії, найбільше червоніти довелося Сполученим Штатам, а особливо їхньому президенту – Дональду Трампу. Королівство є чи не найбільшим партнером США в ісламському світі, а особливо на Близькому Сході, з якого Штати хочуть витіснити іранський вплив. І без союзників у цьому регіоні, їм це навряд чи вдасться. До того ж, із Саудівською Аравією пов’язане потужне досягнення адміністрації Трампа – контракт на постачання зброї на суму більше 100 мільярдів доларів. За словами американського президента, ця угода створить "600 тисяч робочих місць" для американців, і навряд чи через якихось журналістів Трамп планує її розривати.

Однак суспільний резонанс зростав і голові Білого дому треба було якось реагувати. Спочатку Трамп намагався відсторонено реагувати на повідомлення, сподіваючись розрубати зв’язки між США та цим вбивством. Через деякий час він також і розкритикував світові звинувачення на адресу королівства. Однак вже за кілька днів визнав, що Хашоггі, найімовірніше, все-таки мертвий.

До Саудівської Аравії майже одразу вирушив держсекретар США Майк Помпео для вирішення ситуації на місці. Він провів низку зустрічей, зокрема, і з королем країни та спадковим принцем. Помпео для цілісності картини завітав і до Туреччини.

Після визнання королівством вбивства журналіста, Трамп поспішив завірити, що цій версії він довіряє і США будуть готові накласти персональні санкції на причетних до злочину осіб. Однак світ у цю версію не повірив, що знову змусило американського президента змінювати свою думку та говорити про власну "незадоволеність цією версію".

Турецький інтерес

Найбільш ідеально вбивством Хашоггі змогла скористатися Туреччина. Фактично, саме вона змушує виправдовуватися Саудівську Аравію та США, офіційно повідомляючи нові дані розслідування або ж вкидаючи їх через ЗМІ, які розбивають заяви саудівців. Таким чином турецька влада змогла помститися Штатам за тривалий тиск та нещодавньо накладені санкції, які всерйоз вдарили по турецькій економіці. Під загальний галас навколо вбивства журналіста Туреччина навіть звільнила американського пастора Ендрю Брансона, через якого і були накладені санкції. Ердоган дав чіткий месседж Трампу – тепер хід за вами, і за всіма джентельменськими правилами, Штати мусять скасувати санкції та піти на покращення стосунків із Туреччиною. А крім цього, ще й намагатись якось врегулювати цей конфлікт на Близькому Сході. Навряд чи США повністю відмовляться від Саудівської Аравії як основного союзника в цьому регіоні, однак звернути свій погляд у цьому плані на Туреччину Ердоган таки їх змусив.

 23 жовтня турецький президент знову зруйнував версію саудівців про "ненавмисне вбивство", розповівши про те, що це було б дивним збігом, що всі 15 осіб, які прибули напередодні до Стамбула, опинились в консульстві саме в момент вбивства Хашоггі. Крім цього, він зазначив, що кілька з них 1 жовтня їздили до Белградського лісу, де слідчі наразі і шукають тіло журналіста.

Туреччина не хоче визнавати, однак більшість експертів у цьому майже впевнені – операція Саудівської Аравії із вбивства Хашоггі як на долоні була у турецьких спецслужб і що вони її контролювали від початку і до кінця. Це може пояснювати і наявність аудіозаписів із консульства, які начебто записав "розумний годинник" Хашоггі, однак насправді саме Туреччина прослуховувала дипустанову.

Реакція Заходу

Вбивство Хашоггі неабияк підірвало авторитет Саудівської Аравії, але найбільше – її спадкового принца Мухаммеда бін Салмана, якого вважають безпосереднім замовником. Чинний король Салман є наймолодшим братом саудівської династії, та і сам він вже далеко не молодий (82 роки), а тому його наступником вже було обрано 33-річного сина Мухаммеда бін Салмана. Для кронпринца створюють активний образ реформатора, який прагне осучаснення економіки країни та її суспільного життя. Це покращує інвестиційний клімат в неймовірно багатій на нафту країні, що є дуже привабливим для західних інвесторів.

Але вбивство журналіста може поставити хрест на авторитеті Мухаммеда серед світових лідерів. Авторитетні ЗМІ повідомляють, що королівська родина прагнутиме зняти будь-які підозри із кронпринца щодо вбивства Хашоггі, а якщо цього не станеться – готова навіть змінити спадкового принца, аби лише королівська родина Саудів продовжувала керувати країною.

Справа Хашоггі невдало збіглася і з авторитетним інвестиційним форумом у Саудівській Аравії, який фактично називають "Давосом у пустелі". Через звинувачення у бік королівства від участі у цій конференції відмовились керівництво Google та Uber, свої поїздки на форум скасували власник Los Angeles Times, директор Світового банку та МВФ, гендиректори Viacom, JPMorgan, Ford, BlackRock, Blackstone, Rothschild, Credit Suisse, Sotheby's  та низка міністрів фінансів країн Заходу. Партнерами форуму перестали бути The New York Times, Financial Times, CNBC, Bloomberg та CNN. Міністр фінансів США Стівен Мнучін таки полетів до Саудівської Аравії, однак участі у конференції не братиме.  В останній момент було скасовано і виступ голови Softbank.

Фото: Reuters

Країни G7 закликали провести ретельне розслідування вбивства журналіста та покарати винних. Першою країною, яка ухвалила серйозні санкції проти королівства, стала Німеччина – 22 жовтня міністр економіки Петер Альтмаєр заявив, що його країна припиняє постачання зброї до Саудівської Аравії.

Вбивство саудівського журналіста загострило відносини між США, Туреччиною та Саудівською Аравією

Вбивство саудівського журналіста загострило відносини між США, Туреччиною та Саудівською Аравією

Здавалось би, чи може смерть одного журналіста кардинально змінити розклад сил на Близькому Сході? Виявилось, що може. Тепер Туреччина пожинає плоди своєї бездоганної помсти Штатам та виходить із ситуації переможцем, Саудівська Аравія втрачає величезну кількість фінансів, авторитет та, можливо, і союзників, а США, наче матір проблемної дитини, змушена, червоніючи, виправдовуватись за свої саудівських друзів та маневрувати між необхідністю покарання королівства та бажання зберегти сильні торговельні зв’язки. Світ знову повертається до біполярності, в якій Захід в особі США та ЄС намагається протистояти Сходу, на якому окремо один від одного діють Росія та Китай. І будь-яка втрата країн із власної орбіти може призвести до їхнього переходу на бік ворогів. А зацікавленість Росії у такому союзнику як Саудівська Аравія помітна неозброєним оком – величезний імпортер нафти, від цін на яку залежить як саудівська, так і російська економіка; потужний гравець на Близькому Сході, який на додаток до іранських друзів РФ, можуть створити справжню гегемонію у цьому регіоні. Та і авторитарні лідери полюбляють дружити один з одним та ділитися досвідом того, які "технології" найкраще використовувати для управління своїм народом. Висвітлення цієї справи у російських державних ЗМІ теж підкреслює припущення - якомога більше інформації про саме вбивство, однак жодних звинувачень, зокрема і від Кремля, на адресу королівства не звучало.

Цього аж ніяк не планують допустити США, які за рахунок Саудівської Аравії збалансовують розклад сил на Близкьому Сході. І тепер саме вони змушені ламати голову над тим, щоб вбивство простого журналіста не зруйнувало всю геополітичну ситуацію у багатому на нафту регіоні. А у цей час син Джамаля Хашоггі змушений вітатися та приймати співчуття від короля Саудівської Аравії та кронпринца, на кришталево білому одязі якого видніються "сліди крові" жорстоко вбитого батька.

Олексій Ярмоленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація