Угорщина зацікавлена у добросусідських стосунках з Україною – Сійярто

Угорщина зацікавлена у добросусідських стосунках з Україною – Сійярто

Фото: Reuters

За його словами, угорська сторона завжди відкрита для консультацій.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна прагне добросусідських стосунків з Україною і чекає кроків назузустріч з українського боку.

Про це він заявив у Люксембурзі під час зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн-членів ЄС та "Східного партнерства", передає прес-служба угорського уряду.

"Угорщина виявляє зацікавленість у підтриманні добросусідських відносин з Україною та її бажання, щоб східний сусід став демократичною країною, яка поважає свої міжнародні зобов'язання, які стосуються і національних меншин, що мешкають на її кордоні, включно з угорською громадою", - розповів Сійярто.

За його словами, Угорщина відкрита для консультацій і тепер чекає кроків назустріч з українського боку.

"Угорщина очікує, що Україна, не тільки на словах, але й на вчинках, покаже, що вона не хоче посилити ситуацію, яка склалася, а хоче знайти її вирішення", - підкреслив очільник МЗС Угорщини.

Сійярто також розповів про те, як Угорщина допомагає Україні, зокрема інвестує у розвиток економіки, лікує поранених на Донбасі бійців, забезпечує безкоштовними поїздками дітей-переселенців, а також допомагає ліквідовувати наслідки повеней на Закарпатті.

Він зазначив, що як крок назустріч Угорщина змінить скандальну назву "уповноваженого у справах Закарпаття", однак не його функції.

"Угорщина розгляне питання зміни назви уповноваженого уряду за координацію програм розвитку на Закарпатті, без зміни напрямку діяльності та функцій, одночасно з чим процедура видачі дозволу для нового посла Угорщини у Києві також буде завершена", - розповів Сійярто.

Нагадаємо, два місяці тому, на початку серпня, Україна висловила протест через створення в угорському уряді посади уповноваженого міністра, який відповідальний за розвиток Закарпатської області. Київ розцінив це як втручання у внутрішні справи, бо "до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України".

Унаслідок погіршення стосунків між державами представника Угорщини в Україні Ерно Кешкеня в Береговому оголосили персоною нон ґрата. Це сталося через скандальне відео видачі українцям угорських паспортів у консульстві в Береговому. Разом із тим глава МЗС України засудив розміщення українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали угорське громадянство, на сайті "Миротворець".

Угорськомовні українці висловили свою думку про стосунки між двома рідними країнами

Угорськомовні українці висловили свою думку про стосунки між двома рідними країнами

Повʼязані теми:

Наступна публікація