Україна наодинці з Путіним. Макрон здивував своєю поведінкою на перемовинах у Петербурзі

Україна наодинці з Путіним. Макрон здивував своєю поведінкою на перемовинах у Петербурзі

Фото: Reuters

Лідери Франції та Німеччини не досягли практично жодних результатів у РФ.

Коли міжнародні слідчі оголошували свій остаточний вердикт щодо вбивць з Росії, президент Франції Еммануель Макрон розмовляв із президентом РФ Володимиром Путіним у Санкт-Петербурзі про перспективи економічної співпраці. За кілька днів до того в Сочі очільник Кремля змальовував солодкі фінансові перспективи Ангелі Меркель. 

Як йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень, здається, ще трохи Меркель та Макрон почнуть конкурувати між собою за увагу Путіна. І все це відбувається на фоні охолодження стосунків з Білим домом, на радість євроскептикам і нервову тривогу Києва.

Путін діє як змій-спокусник, але замість яблука в нього є свій окремий бонус для Парижа і для Берліна. Ангелу Меркель він манить розкішними коктейлем із газу і труб "Північного потоку-2", що вже пересварив половину Європи між собою, довів до ситуації санкцій німецьких компаній з боку США і загрожує тотальним знищенням української газотранспортної системи. А її знищення - не просто втрата труби і доходів, а розв'язані руки Москви для нападу на Україну без шкоди торгівлі російським газом. Меркель це, звичайно, розуміє, але вперто називає обхідний маршрут просто бізнесом.

"Ми теж розглядаємо "Північний потік-2" як економічний, комерційний проект, але в ньому є й інші складники, тому потрібно подумати і над гарантіями для України в зв'язку з цим", - заявила канцлер Німеччини 18 травня в Сочі.

 

 

Тема антиросійських санкцій на цих перемовинах фактично не звучить. Фактично посередникам у "нормандській четвірці" зроблена цікава пропозиція – забути про Україну. Утім, не тільки про неї. Берлін закладає міну під єдність Європи та показує, що в євроспільноті далеко не всі партнери рівні.

Ще два роки тому Болгарії заборонили будувати газопровід "Південний потік" в обхід України, але те саме хоче зробити Німеччина. Розкол Заходу Путін вже смакує майже на язиці. "Вважаю, немає жодної необхідності зв'язувати відносини між Росією та Федеративної Республікою Німеччина з нашими стосунками із третіми країнами", - заявив він.

Меркель звичано згадала, що було б непогано поговорити про миротворчу місію ООН для Донбасу, але одразу дає зрозуміти – жодних домовленостей не досягнуто та пропонує опрацювати тему керівникам МЗС "нормандського формату".

Утім, існування формату стає для Києва під питанням після візиту на Пітерський економічний форум ще одного його учасника - президента Франції. Емануель Макрон звертається до Путіна на "ти" і називає "дорогим", робить вигляд, що вони старі друзі.

 

 

"Я з великим задоволенням почув виступ президента Росії. Дорогий Володимире, я вважаю, що дійсно необхідно працювати разом", - сказав Макрон.

З одного боку він каже, що санкції будуть збережені поки Росія  не піде з Донбасу, з іншого хоче й надалі бачити Росію в Раді Європи та намагається придумати як відокремити кремлівський режим від кремлівської економіки.     

Та що показовіше - натякає на окремість Європи від Америки, але останньої так і не назвав. "Необхідно відокремити деякі сфери від геополітичних сфер, від політизації. Ми прагнемо до європейської суверенності, до суверенітету. Я думаю, що тут для цього необхідно почати з самостійності і суверенності у сфері фінансування. Я думаю, що те бачення Європи, яким я володію, мені говорить про те, що дійсно Європа розкидається від Атлантики до Уралу", - зазначив французький лідер.

 

 

При цьому прямо під час обміну компліментами між Парижем і Москвою слідчі в Нідерландах заявили, що саме російська армія атакувала МН17. Ця інформація жодним чином не вплинула на французького керманича. Макрон розмірковує на тему Донбасу та безальтернативності Мінських угод у пакеті зі своїм візитом до Росії на Чемпіонат світу з футболу. "Я вірю в наші відносини, я вірю в те, що у наших двосторонніх відносин хороше майбутнє", - додав Макрон.

 

 

Путін відверто глузує з Макрона: "Емануель сказав, що в Європи і США є взаємні зобов'язання. Європа залежить від Сполучених Штатів у сфері безпеки. Але на цей рахунок не треба турбуватися. Ми допоможемо і забезпечимо безпеку", - повідомив Путін.

Путін це сказав і облизнувся. Україна лишається наодинці з медведем.

Роман Цимбалюк

Путін запропонував свої окремі бонуси для Парижа і Берліна

Путін запропонував свої окремі бонуси для Парижа і Берліна

Повʼязані теми:

Наступна публікація