Україна закликала реформувати Радбез ООН

Україна закликала реформувати Радбез ООН

Фото: Reuters

Існує необхідність "переглянути роль вето в роботі Ради Безпеки".

Радбез ООН у нинішньому вигляді не може гарантувати мир та безпеку в сучасних конфліктах та має бути по-справжньому реформований, інакше люди продовжать гинути через безсилля цього впливового механізму ООН.

З такою заявою на засіданні Генасамблеї ООН радник Постійного представництва України при ООН Едуард Фесько, - пише Укрінформ.

»Очевидно для всіх, що Рада Безпеки в її нинішньому вигляді погано підходить для ефективного розв'язання проблем ХХІ століття", - наголосив представник України. Він підкреслив, що поки ООН відкладає реформу Радбезу, "гинуть люди просто через те, що нинішня Рада безсила допомогти їм". Досвід членства України в РБ ООН у 2016-2017 роках, за словами дипломата, "тільки зміцнив нашу переконаність, що без справжньої реформи Рада буде приречена втратити свої актуальність та позиції" у більш широкому міжнародному контексті.

"По-перше, це представництво в Східноєвропейській регіональній групі. Для нас принципово, щоб у категорії обраних членів було надане щонайменше одне додаткове місце", - наголосив український дипломат.

По-друге, за його словами, існує необхідність "переглянути роль вето в роботі Ради Безпеки", і це питання є одним із найбільш пріоритетних.

"Коли постійний член Ради Безпеки є учасником конфлікту, стосовно якого Рада Безпеки має намір прийняти рішення, право вето стає прямою перешкодою та завадою для того, щоб Рада виконала свою головну місію задля підтримання міжнародного миру та безпеки", - зауважив український дипломат.

Він висловив сподівання, що держави-члени ООН вже цього року зможуть досягти спільної мети щодо реформування Ради Безпеки ООН.

Радбез ООН проведе засідання щодо України

Радбез ООН проведе засідання щодо України

Повʼязані теми:

Наступна публікація