Українці оформлюють електронне громадянство Естонії через привабливі умови бізнесу та відкритість до інновацій

Українці оформлюють електронне громадянство Естонії через привабливі умови бізнесу та відкритість до інновацій

Фото: ТСН

Естонці шукають нових інвесторів і платників податків у всьому світі та пропонують їм вигідні умови.

Естонія створила електронне громадянство та запрошує отримати онлайн-резидентсво охочих у всьому світі. Паспорт віртуального громадянина дає право започаткувати бізнес в Естонії, навіть не приїжджаючи туди, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Імідж неспішних уже давно не про цю країну – там зрозуміли, що для виживання країні без природних ресурсів потрібно випереджати час. Тому Естонія першою у світі покрила всю країну мережею електрозаправок, планує через два роки повністю замінити тролейбуси на безпілотні електричні автобуси, а також взялася розвивати ідею електронного громадянства, котра дозволяє отримувати гроші буквально з повітря. Е-підданство країна надає всім охочим – для цього варто лише заповнити анкету в інтернеті. За тиждень резидент отримує пластикову картку, яка дає змогу ставити електронний підпис, а тому легко і просто створювати бізнес в Естонії, не витрачаючись навіть на переліт туди. "Для того, щоб в Україні створити компанію, треба піти до нотаріуса, до реєстратора, піти в банк, принести дуже багато документів, починаючи зі статуту, протоколи, в нотаріуса взяти карточку паперову для того, щоб відкрити рахунок. В Естонії все дуже просто: коли ти маєш картку е-резидентства, ти заходиш на сайт їхній реєстраційний і протягом 15 хвилин створюєш компанію", - розповів українець Василь Іванюк.

Чому Естонія взялася роздавати своє громадянство по всьому світу

Чому Естонія взялася роздавати своє громадянство по всьому світу

Віртуальних громадян в Естонії вже 24 тисячі, вони походять із 143 держав. Іноземці створили майже 4 тисячі компаній і не сплачують податок на прибуток, якщо реінвестують дивіденди в економіку. "В Естонії я не здав звіт, запізнився на рік. Я подзвонив до них у фінреєстр, кажу, що хотів би заплатити штраф, бо запізнився, це моя провина. Вона каже: а вам це потрібно? Ви знаєте, у нас штрафів немає таких", - дивується Іванюк. Поблажливість до бізнесу має свої причини – Естонія збирається заробляти серйозні гроші за такою схемою: іноземці створюють компанії та ведуть справи через місцеві банки, а ті чужими грошима кредитують свої підприємства під мінімальний 1%. Далі кошти з віртуальних інвестицій ідуть на цілком реальні потреби – дороги, лікарні, театри, школи. Особливо це стосується освіти, в котру держава вкладає шалені кошти, аби виховати найкращих технічних фахівців. Адже цифрова доба – це не майбутнє, а вже сьогодення для цієї країни.

Уже зараз роботи розвозять піцу та іншу їжу по вулицях Талліна та пригощають гостей на масових заходах. Сотнями смарт-карів одночасно може керувати одна людина, тож здешевити доставку і заробляти на масовості клієнтів – виправдана мета розробників. Країна лише за останній рік заробила на стартапах більше мільярда євро, і готується до нових фінансових здобутків. У цей самий час українці залучили лише 88 мільйонів доларів інвестицій. У перерахунку на кожного громадянина естонці отримали майже 900 доларів інвестицій, українці – менше трьох.

Кореспондент ТСН Ганна Бока

Повʼязані теми:

Наступна публікація