Українці пікетують консульство Італії в Нью-Йорку через ув'язнення Марківа

Марківа визнали винним у вбивстві двох людей на Донбасі.

У понеділок, 15 липня, українці Нью-Йорка вийшли пікетувати Генеральне консульство Італії через справу Віталія Макріва, якого італійський суд засудив до 24 років ув'язнення.

Одночасно під Генконсульством у робочий день літа перебували до десяти осіб, передає зі США журналістка ТСН Яна Слєсарчук.

Нагадаємо, італійські судді присудили українцеві Віталію Марківу 24 роки ув'язнення. Це на сім років більше, ніж просило обвинувачення. Нацгвардійця визнали винним у вбивстві італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі та його російського перекладача Андрія Миронова в травні 2014 року під Слов'янськом.

Слідство нібито встановило, що Андреа Роккеллі вбила українська міна. Зрештою це й видно без експертів – автівку, якою їхав Андреа разом з перекладачем, посікло великими осколками. У слідства є покази французького журналіста Вільяма Рогульона, який вижив: "Самі постріли падали зверху, але шум від них йшов від поля, звідки лунали раніше автоматні черги. Я переконаний, що стріляли з боку українських позицій". 

У цей час Віталій Марків служив на горі Карачун. Його й звинувачують у вбивстві, але він мав автомат Калашникова. На тілі Роккелі немає кульових поранень. До того ж відстань між автівкою та Віталієм у той момент була понад три кілометри. Проте італійський прокурор показував фото вояк у балаклаві, який чимось нагадував Марківа, тримав у руках щось схоже на гранатомет. Ця фотографія – очевидно один із головних доказів винуватості Марківа, бо демонструвала прокуратура її суду ледь не на кожному засіданні. При цьому прокурор якось забув подивитися тактико-технічні характеристики "Мухи" - вони значно скромніші навіть від того ж таки автомата Калашникова.

У справі, крім очільника Нацгвардії, допитували ще чотирьох бійців НГУ. Вони під присягою стверджують – Марків не міг стріляти і не міг просити про це ні в кого іншого. 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оприлюднив заяву, в якій зазначив, що має намір оскаржувати рішення італійського суду. Винесений вердикт український посадовець вважає ганебним.

Українці вже пікетували посольсьво Італії в Києві.

Українці пікетують консульство Італії в Нью-Йорку через справу Марківа

Українці пікетують консульство Італії в Нью-Йорку через справу Марківа

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація