Українських туристів евакуювали з вершини у Гімалаях: мандрівники потребують допомоги

Українських туристів евакуювали з вершини у Гімалаях: мандрівники потребують допомоги

Фото: Associated Press

Українські дипломати в Індії та Непалі шукають шляхи їх повернення на Батьківщину.

Четверо українських туристів, які застрягли у горах Непалу після сходження на одну з вершин у Гімалаях, уже доправлені рятувальним вертольотом у Катманду. 

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, пише "Укрінформ"

Він поінформував, що українські дипломати в Індії та Непалі шукають шляхи їх повернення на Батьківщину.

Посольство України в Індії та почесне консульство в Непалі перебуває на зв’язку із чотирма українськими туристами, які здійснювали сходження на вершину Мера в Гімалайських горах.

"За сприяння українських дипломатів 7 травня групі вдалося дістатися Катманду на рятувальному вертольоті. Нині опрацьовуються можливості їхньої репатріації", - зазначив Ніколенко.

Як пояснив речник МЗС, ситуація ускладняється тим, що в Непалі діють суворі карантинні обмеження. У зв'язку з цим непальський уряд з 3 травня призупинив внутрішнє авіасполучення, а 6 травня – міжнародне. Заборони попередньо діятимуть до 14 травня. Він додав, що на пошуки шляхів виїзду із країни також негативно впливає стрімке поширення коронавірусної хвороби в Індії, яка зазвичай виступає транспортним хабом для туристів в Непалі.

Ніколенко повідомив, що українське посольство офіційно звернулося до непальської влади з проханням надати нашим громадянам сприяння у якнайшвидшому поверненні до України та разом з почесним консулом в Непалі тримають цю справу на контролі.

Дві українки Ірина Кишакевич та Ольга Болдарієва, які у складі групи українських туристів здійснювали сходження на пік Мера у Гімалаях і застрягли на третій день після сходження на висоті 5 тисяч метрів у зв’язку з локдауном у Непалі, 6 травня через Фейсбук попросили допомоги в евакуації з Непалу чотирьох українських туристів.

Альпініст Дмитро Семеренко у Facebook зазначив, що зараз українцям небезпечно перебувати в Непалі через загострення епідеміологічної ситуації. Альпіністи звернулись до української влади з проханням про допомогу. Також відомо, що Дмитро Семеренко - перший дніпрянин, який піднявся на Еверест та врятував людину під час спуску, планує сходження на К2 з легендою світового альпінізму Німсдаєм Пурджа. Хлопці здійснюють сходження на найвищу вершину світу - гору Еверест та його сусідку гору Лхоцзе, висотою 8516м, одну з найцікавіших та складних завдань сучасного альпінізму. 

"Група виявилась замкненою у Непалі, через заборону міжнародних ресів на тлі загострення епідемічної ситуації. Українці просять вивезти їх з Непалу, оскільки залишатись там стає небезпечно. Група виявилася розділена через стан здоров‘я учасників. Альпіністи просять допомогу та супровід влади для реалізації унікальної експедиції", - йдеться на сторінці Дмитра Семеренка. 

Раніше повідомлялося, що вчителька географії з Івано-Франківська піднялася на  найвищий вулкан світу у Південній Америці.  Більшість альпіністів долають шлях на його вершину кілька днів. А Христина Мохнацька зробила це всього за 19 годин і встановила національний рекорд.  Якою ціною здійснила свою мрію – у нашому матеріалі.

Підкорювачі висоти: альпіністи зі Словенії видерлися на найвищий димар Європи

Підкорювачі висоти: альпіністи зі Словенії видерлися на найвищий димар Європи

Повʼязані теми:

Наступна публікація