Лукашенко може залишитись: експерт розповів про долю протестів у Білорусі

Лукашенко може залишитись: експерт розповів про долю протестів у Білорусі

Фото: Associated Press

У Лукашенка є завдання вийти з "гарячої" фази, що буде зроблено в найближчі кілька тижнів, вважає Ігар Тишкевич.

У Білорусі тривають масові акції непокори, які спалахнули після президентських виборів. Чи залишиться Олександр Лукашенко президентом, чому російські ЗМІ активно підтримують опонентів чинного голови держави та як і коли Білорусь вийде з протестів — про це ТСН.ua розповів експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Білорусь у протестах

"Ті системи, які зараз є, виходять на новий етап. Ймовірно будуть вибіркові репресії щодо лідерів протестів. Їх, швидше за все, заарештовувати і бити не будуть. Але тиснутимуть на них. З боку протестувальників є спроба створити координаційну раду. Йде притирання учасників", — розповів Тишкевич.

Він також додав, що частину арештованих почали відпускати, але поки що не всіх. Також повідомляють про тортури і смерті. А обіцяний загальнонаціональний страйк так і не розпочався. 

"Влада намагається тиснути на робітників. Частина колективу приєдналася до страйку, частина ні. Оточення Лукашенка почало дискредитувати протести і їхніх лідерів. Лідери протесту — координатори малих груп, ті, хто увійшли до складу координаційної ради. Там є і політичні діячі, і робітники. Сумарно близько 30 осіб", — розповів Тишкевич.

Фото: Associated Press

Що буде з Лукашенком

На думку експерта, Лукашенко ще близько року буде залишатись президентом Білорусі. Реальних опонентів у нього наразі немає, а протести не набрали потрібної сили. "Гаряча" фаза протестів, на думку експерта, закінчиться через кілька тижнів. 

"Лукашенко зможе покинути свій пост тільки в разі розростання протестів: якщо буде загроза економіці і в разі дрейфу еліт в його оточенні. Дрейфу еліт вищої ланки поки немає. Протестів і страйків із загрозою зупинки екононіки немає, система тримається. Тому поки у Лукашенка завдання вийти з "гарячої" фази протестів, що буде зроблено в найближчі кілька тижнів" — припустив Тишкевич.

Фото: Associated Press

Він вважає, що ситуація у Білорусі буде розвиватися на кшталт "казахського" або "іранського" варіанту: проведення транзиту влади, зміна Конституції та розмиття повноважень президента.

"Якщо ситуація критично погіршиться, то це може прискорити процес, і нова Конституція буде ухвалюватися ближче до середини 2021 року. І потім будуть вибори. Якщо ні, то на пів року пізніше — в кінці 2021-го. Лукашенко буде ще рік-півтора. Але це не означає, що Білорусь повернеться назад. Тому, що аполітична група людей, міський кластер, частина робітників, вони активізувалися. Якщо на робітничий клас можна натиснути, то міський клас в разі нестабільної обстановки буде просто їхати. А це вже удар по білоруській економіки", — розповів Ігар Тишкевич.

Тому, на його думку, білоруська влада вже не зможе бути такою, якою була.

"З точки зору системи держави відкотитися до стартових умов вже не представляється можливим. Політична трансформація буде в будь-якому випадку. Питання тільки в якому вигляді", — додав він.

Підтримка протестів РФ

За словами Ігара Тишкевича, Росія активно інформаційно підтримує протести в Білорусі, як і підтримувала передвиборчі кампанії опонентів Лукашенка. І це підтвердили дослідження.

"Це просто статистика, яку зокрема білоруські дослідники з'ясували. Вони досліджували активність російських інформаційних ресурсів у білоруському полі. Починаючи з березня, вона збільшувалась щомісяця. Причому, на відміну від попередніх років, коли мова йшла про інтернет-компанії, російські медіа атакували Лукашенка і підтримували його опонентів. Іноді холдинги координувалися", — розповів експерт.

Фото: Associated Press

Він припускає, що РФ грає на загальну екскалацію конфлікту в Білорусі. Це допоможе зробити Білорусь залежною.

"Задля втілення у життя їхніх планів щодо прив'язки Білорусі до себе, необхідно зіштовхнути країну з державних інституцій. Тобто, не конкретна людина, а органи влади і сама Білорусь опинилася в незрозумілому становищі. Державна система в такому конфлікті працювати не зможе", — додав він.

Нагадаємо:

  • 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзитполів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни.
  • Вже під час перших зіткнень з ОМОНом правоохоронці використали світлошумові гранати, гумові кулі і водомети, а Інтернет не працював на території країни всю ніч.
  • 11 серпня у Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк, до якого приєдналися заводи-гіганти, медики та діячі культури. Він триває.
  • 16 серпня на марш "За свободу" у Мінську вийшли понад 200 тисяч мітингувальників. Паралельно у білоруській столиці зібрали прихильників Олександра Лукашенка.
  • 17 серпня Україна відкликала свого посла з Білорусі через "неприпустимі дії Мінська".
  • Опозиція створила Координаційну раду, проти якої порушили кримінальну справу.
  • За офіційними даними від дій силовиків, які розганяли протести та знущалися над затриманими у СІЗО мітингувальниками, померли три людини. 
  • Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська записала нове відеозвернення. У ньому вона закликала усіх об'єднатися та продовжувати страйк, щоб "у режиму не залишилося жодного шансу". 

У Білорусі не припиняються протести

У Білорусі не припиняються протести

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація