Українські миротворці не постраждали під перехресним вогнем у Південному Судані - Аваков

Українські миротворці не постраждали під перехресним вогнем у Південному Судані - Аваков

Фото: Getty Images

Українська група інтенсивно працює, надаючи допомогу постраждалим мирним жителям.

У Джубі, столиці Південного Судану під перехресний вогонь протиборчих сил потрапили миротворці ООН, у складі яких, відповідно до міжнародних зобов'язань України, задіяні 31 офіцер Нацполіції і Нацгвардії України.

Про це повідомив глава МВС України Арсен Аваков.

Він повідомив, що день і ніч були важкими для "блакитних беретів" і тільки нині Аваков зміг поговорити з командиром українського персоналу місії ООН у Південному Судані, підполковником поліції Сергієм Мазуровом.

"Наші - всі живі і неушкоджені. Всі - на зв'язку - на території бази у Джубі. Наша група інтенсивно працює, надаючи допомогу постраждалим мирним жителям, приймаючи і розміщуючи на базі біженців, жінок і дітей, постраждалих в ході військового зіткнення", - заявив Аваков.

Обстановка в Джубі, незважаючи на спроби врегулювання конфлікту з боку Генсека ООН, продовжує залишатися напруженою. При необхідності, за погодженням з командуванням сил ООН, МВС України здійснить всі необхідні заходи для евакуації миротворчої місії.

Нагадаємо, що в результаті зіткнень в столиці Південного Судана двоє миротворців ООН були поранені.

Таку заяву зробив заступник генерального секретаря Організації об'єднаних націй з миротворчих операцій Ерве Ладсус відразу після екстреної зустрічі Радбезу ООН.

Військовий представник Рієка Мачари, віце-президента Південного Судану, заявив, що їх сили повернулися у стан війни з військами, вірними президенту країни Салве Кіїру.

За словами представника віце-президента, урядові війська атакували їх позиції в столиці країни, Джубі.

З обох сторін було вбито сотні солдатів, зазначив він. Уряд країни поки не прокоментував цю ситуацію.

Бої між таборами президента і віце-президента почалися в четвер і загострилися в неділю вранці.

Рада безпеки ООН звернулася до керівництва Південного Судану з вимогою покласти край сутичкам, а також закликала країни регіону надати необхідну для цього підтримку.

Південний Судан відокремився від Судану в 2011 році. У грудні 2013 року в південносуданської столиці Джубі почалися збройні сутички після того, як президент Сальва Кіїр заявив, що в країні сталася спроба державного перевороту і звинуватив в його організації віце-президента Рієка Машара.

У серпні 2015 року сторонами було підписано мирну угоду, укладення якого неодноразово відкладалося. Машар повернувся в Джуба 26 квітня і пізніше прийняв присягу в якості першого віце-президента країни в рамках угоди щодо мирного врегулювання. Незабаром в країні було сформовано перехідний уряд національної єдності, яке буде діяти до загальних виборів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація