Університет перетворився на поле битви: у Гонконгу оточені мітингарі підпалили міст і бронеавтомобіль

Невідомо, скільки людей залишається в облозі.

У Гонконгу навколо оточеного силовиками Політехнічного університету розпочалися одні із найбільш жорстоких протистоянь між мітингарями та поліцейськими за кілька місяців протестів.

Сотні студентів забарикадувалися в університеті у п'ятницю, після чого його оточили правоохоронці. Між сторонами почалися зіткнення: силовики застосували сльозогінний газ та водомети, а мітингувальники жбурляли цеглу та "коктейлі Молотова".

Студенти спробували залишити оточений Політех, десятки з них були заарештовані за звинуваченнями, пов'язаними із заворушеннями, пише "Голос Америки".

У ніч на понеділок між тими, хто залишився в університеті, та поліцейськими розпочалися жорстокі сутички, які нагадують справжнє поле битви. Мітингувальники підпалили пішохідний міст, який з'єднує станцію метро і кампус університету.

Також соцмережі облетіли кадри, як студенти закидали "коктейлями Молотова" бронеавтомобіль спецпризначенців і він повністю загорівся. 

Поліція попередила, що може застосувати смертоносну зброю, якщо мітингарі продовжать їх атакувати. 

Наразі невідомо, скільки людей залишається в оточеному університеті і чи є серед них загиблі чи постраждалі. Їм на допомогу намагаються прийти інші мітингувальники, але отримують відсіч з боку поліції. У соцмережах ширяться заклики до мешканців Гонконгу допомогти звільнити студентів.

Нагадаємо, вже п'ять місяців сотні тисяч жителів Гонконгу виходять на масові демонстрації. Їх спричинив намір влади ухвалити закон про екстрадицію правопорушників за запитом китайської влади до материкового Китаю. За даними організаторів, в акціях брали участь понад мільйон людей. Це були найбільші протести в Гонконзі, відколи ця колишня британська колонія була передана Китаю 1997 року.

15 червня глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам оголосила, що розгляд законопроєкту про екстрадицію до КНР призупинений на невизначений термін. Однак протести не вщухли - мітингарі вимагають остаточної відмови від цього закону, відставки Керрі Лам та розслідування дій поліції під час демонстрацій.

Заблокована залізниця і бійки мітингувальників з пасажирами: у Гонконгу посилилось протистояння

Заблокована залізниця і бійки мітингувальників з пасажирами: у Гонконгу посилилось протистояння

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація