Уперше без Назарбаєва: Казахстан завершує приготування до виборів нового президента

Уперше без Назарбаєва: Казахстан завершує приготування до виборів нового президента

Фото: Associated Press

Ім’я нового лідера країни може стати відомим уже в ці вихідні.

Казахстан цієї неділі вперше за 28 років обиратиме президента без прізвища "Назарбаєв" у бюлетені. Фаворитом перегонів вважається наступник колишнього лідера країни Касим Токаєв, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Колишня столиця Казахстану місто Астана тепер має назву Нурсултан – на честь правителя. Місто перейменували після відставки Нурсултана Назарбаєва з президентської посади. Місцеві жителі ще не звикли до нової назви та вживають її лише там, де офіційно вимагаються. Поміж собою досі називають місто по-старому. Так само люди звикли і до 78-річного Назарбаєва на чолі держави – і зізнаються, що сумують і важко собі уявляють країну без нього. Адже він перший і дотепер єдиний президент незалежного Казахстану, а країною керував майже 30 років.

У Казахстані обиратимуть президента і серед кандидатів вперше немає Назарбаєва

У Казахстані обиратимуть президента і серед кандидатів вперше немає Назарбаєва

Назарбаєв пішов з посади, але залишився при владі – за ним закріплено звання "єлбаси", тобто лідера нації, котрий очолює раду безпеки і має визначальний вплив на всі міжнародні питання. "Він нещодавно проголошений сенатором. Він має право брати участь у засіданнях сенату, висувати пропозиції. Єдине – він не може голосувати", - каже заступник директора бібліотеки першого президента республіки Куляйша Актаєва.

Журналістам показують перший президентський кабінет Назарбаєва після перенесення столиці до Астани, але додають, що тепер робоче місце його змінилося – воно в однойменному центрі, розташоване на 9-му поверсі та має обмежений доступ. "Доступ закритий навіть для самих співробітників. У відвідувачів, звичайно є можливість зустрітися з Назарбаєвим, але відвідавши цю будівлю. Якщо в нього буде вільний час", - пояснила старший експерт бібліотеки першого президента Дінара Жайсенбаєва.

Після відставки країна очікувала, хто стане бажаним спадкоємцем і припускали, що це буде спікер сенату і донька президента Дарига Назарбаєва. Однак від керівної партії висунули Касима Жомарт Токаєва, який виконує обов’язки президента. Інтриги у голосуванні оглядачі не прогнозують. "Ми залишили нашу мрію, що дебати будуть на стадіоні, на наступні вибори", - зізнався політолог Галим Байтук. Експерти кажуть, що глобальних змін від зміни влади наразі очікувати не варто, бо Назарбаєв від активного управління відійшов, але це ще зовсім не кінець його епохи.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація