"Ура, ми тепер самі розкольники!": відомий російський богослов розкритикував розрив РПЦ із Константинополем

"Ура, ми тепер самі розкольники!": відомий російський богослов розкритикував розрив РПЦ із Константинополем

Фото: YouTube

Диякон Андрій Кураєв вважає, що його церква зробила велику помилку.

Вигаданими назвав підстави для часткового розриву церковної єдності між Москвою і Константинополем відомий російський православний богослов і місіонер диякон Андрій Кураєв. Свої думки з приводу рішення синоду РПЦ він виклав у блозі, а назвав статтю іронічно: "Ура, ми тепер самі розкольники!".

"Підстава для розриву фантомна – приїзд константинопольських легатів до Києва. Гаразд би, вони хоч якусь ієрархічну дію зробили (служили літургії, висвятили когось). Але розкол через просто приїзд послів – це вперше. Право хоч церковне, хоч світське не карає за намір. Так що наш синод сказав нове слово", - зауважив Кураєв.

РПЦ заявила про розрив зв'язків із Константинополем

РПЦ заявила про розрив зв'язків із Константинополем

"Ми перші перейшли на мову війни. Типовий самостріл. Яке тут канонічне право! За цим правом священик, який відмовляється від співслужіння з іншим кліриком без доказу єресі останнього, підлягає позбавленню сана. Інший канон говорить, що якщо ти звинувачуєш іншого, але не можеш довести – покарання, яке ти хотів для нього, переходить на тебе. А Іларіон вже сьогодні ляпнув про "папистську єресь Стамбула", - пояснив диякон.

Кураєв наголосив на тому, що вжите архієреями РПЦ формулювання "ми будемо змушені повністю розірвати євхаристійне спілкування" чітко вказує на винуватців розриву. "Саме це "ми" і покладає всю моральну і юридичну відповідальність за розкол на наш синод", - заявив він. На його думку, "синод дав повний набір козирів Константинополю для того, щоб викреслити нас взагалі з канонічного простору".

Автор допису перефразував риторику Московської патріархії словами "ми розірвемо Христа". "Сьогоднішній самостріл синоду змушує сумувати не про Україну, а про Росію. Це постріл в майбутнє нашої країни. Синод в повному складі поспішив прийняти участь в ритті окопів по периметру країни. Взяв участь в нагнітанні військово-мобілізаційної істерії. Це отруйна атмосфера. Вона роз'їдає наше майбутнє. І совість. Адже "на війні як на війні". Будь-які міфи і фейки хороші", - підсумував священнослужитель.

Повʼязані теми:

Наступна публікація