Урочисто відкрита Лукашенком АЕС у Білорусі призупинила вироблення енергії

Урочисто відкрита Лукашенком АЕС у Білорусі призупинила вироблення енергії

Фото: Associated Press

АЕС запустили 7 листопада.

Білоруська атомна електростанція, яку цими вихідними урочисто відкривав Олександр Лукашенко, тимчасово призупинила виробництво електроенергії.

Про це повідомив представник інформаційного центру білоруської АЕС російському "Інтерфаксу".

"Вироблення електроенергії на БелАЕС наразі немає. Напередодні Міненерго повідомило, що (для відновлення вироблення електроенергії. — Ред.) потрібна заміна певного обладнання", — йдеться у повідомленні.

Згодом у пресслужбі "Біленерго" повідомили, що АЕС призупинила виробництво електроенергії в межах етапу "Енергетичний пуск" і на електростанції триває налагодження устаткування.

"На цьому етапі програми передбачені режими зниження потужності турбогенератора до нульової, для проведення випробувань і необхідних робіт, зокрема, доведення й налагодження обладнання за результатами проведених випробувань, що й відбувається наразі", — сказали в пресслужбі.

Водночас, як пишуть білоруські ЗМІ, на першому енергоблоці виникли проблеми технічного характеру. За інформацією TUT.by, турбіну зупинили через несправність трансформаторів напруги. Нібито причиною зупинки були вибухи декількох трансформаторів напруги на одному з агрегатів, пов'язаних із генератором.

Нагадаємо, 7 листопада відбулася церемонія запуску білоруської АЕС. На ній був присутній Олександр Лукашенко, який назвав подію історичним моментом в житті Білорусі. "Країна стає ядерною державою", — заявив він.

Раніше Литва, Латвія та Естонія заявили, що припиняють закупівлю електроенергії в Білорусі після введення в дію білоруської АЕС в Острівці. Втім торгівля продовжуватиметься з РФ. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація