Уряд Латвії заборонив складати шкільні іспити російською мовою

Уряд Латвії заборонив складати шкільні іспити російською мовою

Фото: Міністерство освіти і науки Латвії

Діти російськомовних шкіл і так переважно здають екзамени латиською.

У Латвії заборонили складати шкільні іспити будь-якою мовою, окрім державної.

Відповідне рішення ухвалив уряд країни, йдеться на сайті Міністерства освіти і науки Латвії.

Раніше учні у російськомовних школах під час складання іспитів у 9-му та 12-му класах могли обирати, якою мовою здавати екзамени – російською чи латиською. Нові правила передбачають, що учні складатимуть іспити лише латиською мовою.

У Міністерстві освіти та науки це пояснюють статистикою: у російськомовних школах більшість учнів усе одно складають іспити державною мовою. Якщо 2008-2009-го навчального року іспити латиською мовою у школах нацменшин складали 60% учнів, то 2015-2016-го - вже 85%.

Окрім того, уряд країни прагне забезпечити рівні можливості для дітей латиських та російських шкіл на ринку освіти: російськомовні діти стануть більш інтегрованими в професійно-технічні і вищі навчальні заклади, де навчання реалізується лише державною мовою.

Зміни наберуть чинності протягом навчального року, але для 9-х класів організовують дворічний перехідний період.

Нагадаємо, Латвія стала четвертою державою ЄС, яка в офіційному документі засудила російську агресію проти України на Донбасі.  Україна високо цінує політичну підтримку та практичну допомогу, яку надає країна у протидії російській агресії, йдеться в спільній заяві президента України Петра Порошенка та глави Латвійської Республіки Раймондса Вейоніса з нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між державами. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація