Урядовець ПАР дав свідчення у справі щодо 100-мільярдних контрактів із Росією

Урядовець ПАР дав свідчення у справі щодо 100-мільярдних контрактів із Росією

Фото: Reuters

Міністр розповів про тиск, який чинився на нього президентом.

Міністр фінансів ПАР Нхланхла Нене дав свідчення у справі про корупцію, в котрій підозрюється колишній президент країни Джейкоб Зума і його оточення. Нене повідомив, що Зума просував контракт із РФ вартістю в 100 мільярдів доларів США, повідомляє Reuters.

Угода про будівництво атомних електростанцій у ПАР потребувала гарантійного листа від міністерства фінансів цієї країни. Нене відмовився його надавати, через що втратив посаду. Згодом під тиском власних прибічників у відставку подав і сам Зума. Новий президент поновив Нене на чолі мінфіну, а Зума разом із найближчим оточенням утік із країни.

Правила життя першого темношкірого президента Південно-Африканської республіки Нельсона Мандели

Правила життя першого темношкірого президента Південно-Африканської республіки Нельсона Мандели

Надані Нене свідчення стосуються 2015 року. Тоді Зума та уродженці Індії брати Аджай, Атул і Раджеш Гупта просували підписання контракту з РФ. Як підозрюють слідчі, найкрупніша угода в історії ПАР могла принести їм колосальні хабарі. Нене сказав, що Зума став поводитися вороже стосовно нього, коли міністр відмовився підписати гарантійний лист, котрий колишній президент хотів передати Володимиру Путіну під час візиту в Росію.

"Це була дуже напружена зустріч, за підсумками якої президент сказав нам піти знайти рішення, але ми не змогли його знайти", - розповів Нене. "Я сказав президенту на зустрічі, що не можу підписати лист, не оцінивши наслідки для фінансів і бюджету", - додав він. Представники Зуми і Кремля поки не відповіли на прохання дати коментар щодо цього.

Повʼязані теми:

Наступна публікація