"Успіх ракет КНДР пов'язаний з українським заводом". Повний текст скандальної статті New York Times

"Успіх ракет КНДР пов'язаний з українським заводом". Повний текст скандальної статті New York Times

Запуск ракети КНДР / Фото: Reuters

У тексті вказується, що пристрої могли потрапити в Північну Корею незаконно.

14 серпня в Україні спалахнув скандал через статтю впливового американського видання The New York Times, в якому автор пише, що двигуни для ракет КНДР, успішні пуски яких проводилися недавно, могли бути виготовлені в Україні. ТСН.ua наводить повний переклад вказаного матеріалу.

За словами слідчих, успіх ракет Північної Кореї пов'язаний з українським заводом. Про це пишуть Вільям Брід і Девід Сейнджер в статті "За словами слідчих, успіх ракет Північної Кореї пов'язаний з українським заводом", опублікованій на сайті газети The New York Times.

Успіх Північної Кореї в тестуванні міжконтинентальної балістичної ракети, яка, схоже, може досягти Сполучених Штатів, став можливий завдяки купівлі потужних ракетних двигунів на чорному ринку, ймовірно, з українського заводу, що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою, говориться в опублікованому в понеділок експертному аналізі і засекречених висновках американських спецслужб.

Дослідження можуть допомогти вирішити загадку того, як Північна Корея так несподівано досягла успіху після стількох невдалих запусків, деякі з них не відбулися, можливо, через саботаж американцями її ланцюга поставок і кібератак під час запуску. Згідно з новим дослідженням Майкла Еллемана, фахівця з ракет в Міжнародному інституті стратегічних досліджень, після цих невдач, за останні два роки Північна Корея змінила проекти і постачальників.

Допомога такого масштабу Північної Кореї з-за кордону була б помітна, тому що президент Трамп назвав Китай основним джерелом економічної і технологічної підтримки Північної Кореї. Він ніколи не звинувачував Україну або Росію, хоча держсекретар Рекс Тіллерсон побічно згадував Китай і Росію як "основних економічних посібників" держави після недавнього запуску МБР минулого місяця.

Аналітики вивчали фотографії глави Північної Кореї Кім Чен Ина, оглядаючи нові ракетні двигуни, і пзробили винсовок, що вони ґрунтуються на конструкціях, які колись приводили в дію ракетний флот Радянського Союзу. Двигуни були настільки потужними, що одна ракета могла перенести 10 термоядерних боєголовок між континентами.

Ці двигуни були пов'язані тільки з кількома колишніми радянськими об'єктами. Урядові слідчі і експерти зосередили свої розслідування на ракетному заводі в місті Дніпро, Україна, на краю території, де Росія веде війну, щоб відібрати частину України. Під час холодної війни завод виробляв найсмертоносніші ракети в радянському арсеналі, включаючи гігантську СС-18. Він залишався одним з основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності.

Але з того часу, як проросійський президент України Віктор Янукович був відсторонений від влади в 2014 році, державна фабрика, відома як "Південмаш", переживає важкі часи. Росіяни скасували модернізацію свого ядерного флоту. Завод не використовується повною мірою, він загруз у неоплачених рахунках, ні про який високий моральний дух немає і мови. Експерти вважають, що це найвірогідніше джерело двигунів, які в липні зробили можливими проведення двох випробувань МБР. Ці випробування дозволили вперше припустити, що ракети Північної Кореї мають відповідну дальність, не обов'язково точність або технологію боєголовок, щоб становити загрозу американським містам.

"Ймовірно, ці двигуни прибули з України - можливо, незаконно", - сказав Еллеман в інтерв'ю. "Велике питання в тому, скільки їх у них, і чи допомагають їм тепер українці. Я дуже непокоюся".

На завершення він додав, що слідчі Організації Об'єднаних Націй зробили висновок, що Північна Корея шість років тому намагалася вкрасти секрети будівництва ракет з українського комплексу. Два північнокорейця були спіймані, а в доповіді ООН йдеться, що інформація, яку вони намагалися вкрасти, була зосереджена на передових "ракетних системах, рідинних двигунах, системах космічних апаратів і ракетних паливних системах".

Слідчі тепер вважають, що в умовах хаосу післяреволюційної України Пхеньян вирішив зробити ще одну спробу.

Докладний аналіз Еллемана - публічне підтвердження того, що чиновники розвідки обговорювали в приватному порядку протягом деякого часу: нові ракети засновані на такій складній технології, що просто неможливо, щоб північнокорейці могли так швидко все змінити. Мабуть, вони вперше запустили новий двигун у вересні, тобто, їм треба було всього 10 місяців, щоб перейти від базової віхи до запуску МБР, - занадто мало часу, хіба що вони купили розробки, обладнання та експертів на чорному ринку.

Білий дім не давав коментарів на питання про висновки розвідки.

Минулого місяця "Південмаш" заперечував повідомлення про те, що заводський комплекс боровся за виживання і продавав свої технології за кордон, зокрема, до Китаю. На його веб-сайті говориться, що компанія цього не робить, не бере і не братиме участі в "передачі потенційно небезпечних технологій за межі України".

Американські слідчі не вірять в ці заперечення, хоча кажуть, що немає жодних доказів того, що уряд президента Петра Порошенка, що недавно відвідав Білий дім, знав або контролював що-небудь з того, що відбувається всередині комплексу. Як розроблені в Росії двигуни, під назвою РД-250, потрапили в Північну Корею, все ще залишається загадкою.

Еллеман не зміг виключити можливість того, що велике російське ракетобудівних підприємство "Енергомаш", що має міцні зв'язки з українським комплексом, зіграло свою роль в передачі технології двигунів РД-250 Північної Кореї. Він сказав, що двигуни РД-250, що залишилися, також можуть зберігатися на російських складах.

Але той факт, що потужні двигуни все ж опинилися в Північній Кореї, незважаючи на безліч санкцій ООН, свідчить про серйозні провали розвідки, до якої входять представники багатьох країн, які контролюють Пхеньян.

З тих пір, як президент Барак Обама розпорядився активізувати саботаж проти ракетних систем Північної Кореї в 2014 році, американські офіційні особи уважно стежили за їхнім успіхом. Вони, схоже, виграли велику битву восени минулого року, коли Кім наказав завершити льотні випробування Мусудан, ракети проміжної дальності, на яку були спрямовані зусилля американців.

Але як тільки Кім наказав зупинити цю систему, Північна Корея задіяла двигуни іншої розробки. І ці випробування були більш успішними.

Американські офіційні особи не хочуть говорити, коли помітили зміну напрямку Північної Кореї. Але є чимало свідчень того, що вони помітили її надто пізно.

Леон Панетта, колишній директор ЦРУ, сказав на шоу CBS "Face to Nation" в неділю, що північнокорейцям вдалося отримати працездатні МБР, які можуть бути інтегровані з ядерною зброєю, швидше, ніж очікувало розвідувальне співтовариство.

"Те, наскільки швидко вони прийшли до такої потужності, відверто кажучи, здивувало і Сполучені Штати, і весь світ", - сказав він.

Неясно, хто несе відповідальність за продаж ракет і знань про конструкції, чиновники розвідки висловлюють різні теорії про деталі. Але Еллеман формує сильне обвинувачення, засноване на непрямих доказах, що вплине на  завод, що руйнується, і його частково безробітних інженерів.

"Я співчуваю цим хлопцям", - сказав Еллеман, який десять років тому відвідував завод, працюючи над федеральними проектами по боротьбі із загрозами озброєння. "Вони не хочуть робити погані вчинки".

Дніпро називають містом, яке скорочується найшвидше у світі. Великий завод, на південний схід від Києва та колись двигун холодної війни, відчуває труднощі з пошуком клієнтів.

Посадові особи американської розвідки відзначають, що Північна Корея експлуатувала чорний ринок ракетних технологій десятиліттями і сама будувала інфраструктуру університетів, центрів розробки і власні заводи.

Вона також привертала допомогу: в 1992 році офіційні особи в московському аеропорту затримали команду експертів щодо ракет, не дозволивши їм виїхати до Пхеньяну.

Це була лише тимчасова невдача для Північної Кореї. Вона отримала розробки Р-27, компактної ракети, виготовленої для радянських підводних човнів, створеної Макіївським конструкторським бюро, промисловим комплексом на Уралі, де і працювали експерти-втікачі, затримані в московському аеропорту.

Але Р-27 була складною, і дизайн виявився занадто важким для Північної Кореї, щоб успішно скопіювати і запустити її.

Зрештою, Північна Корея звернулася до альтернативної сторони секретів двигунів - заводу "Південмаш" в Україні, а також його конструкторському бюро "Південне". Двигуни команди були потенційно легші для копіювання, тому що вони були розроблені не для тісних підводних човнів, а для більш просторих наземних ракет. Це спрощувало техніку.

В економічному плані, завод і дизайнерське бюро зіткнулися з новими труднощами після того, як Росія на початку 2014 року вторглася і анексувала Крим, частину України. Відносини між двома країнами стали дуже холодними, і Москва відмовилася від планів, щоб "Південмаш" випускав нові версії ракети СС-18.

У липні 2014 року доповідь Фонду Карнегі за міжнародний мир попереджав, що такі економічні труднощі можуть призвести до того, що українські ракетні і ядерні експерти "втратять роботу і можуть розкрити свої принципово важливі ноу-хау режимам-ізгоїв і шахраям".

Перші ознаки того, що український двигун виявився в руках Північної Кореї, з'явилися у вересні, коли Кім керував наземним випробуванням нового ракетного двигуна, який аналітики назвали найбільшим і найпотужнішим на сьогоднішній день.

Норберт Брюгге, німецький аналітик, повідомив, що фотографії запуску двигуна показали сильну схожість з моделлю "Південмашу" РД-250.

Тривожні дзвінки стали ще голоснішими після другого запуску нового двигуна Північної Кореї в березні і його можливостей для запуску ракети середньої дальності Hwasong-12 в травні. Він побив рекорд Північної Кореї в питанні дистанції ракет. Її траєкторія дорівнює приблизно 2800 миль, тобто, досить велика, щоб вилетіти за межі американської військової бази в Гуамі.

1 червня Еллеман висловив страшне зауваження. Він стверджував, що потужний двигун явно був отриманий від "іншого виробника, ніж всі інші двигуни, які ми бачили".

Еллеман сказав, що придбання Північною Кореєю нової лінії ракетних двигунів має велике значення, оскільки воно підриває припущення Заходу про можливості країни: "Нам варто чекати сюрпризів".

Саме це і сталося. У першому з двох випробувань в липні нова ракета Hwasong-14 пройшла досить далеко, щоб загрожувати Алясці, здивувавши розвідувальне співтовариство. Друга пройшла досить далеко, щоб досягти західного узбережжя і, можливо, Денвера або Чикаго.

Минулого тижня в Віснику вчених-атомників був представлений детальний аналіз нового двигуна, а також висновок про те, що він був отриманий з РД-250. На думку аналітиків, висновок "піднімає нові і потенційно зловісні питання".

За словами аналітиків, підказки, що з'являються, дозволяють говорити про наявність не тільки нових загроз з боку Північної Кореї, а й нових небезпек через поширення ракетної зброї, оскільки український завод як і раніше в складному фінансовому становищі. Тепер він робить тролейбуси і трактори, але того ж часу шукає нові контракти на будівництво ракет, щоб допомогти повернути собі частину своєї минулої слави.

Нагадаємо,  14 серпня американське видання New York Times із посиланням на експертний аналіз і оцінки з боку американських спецслужб повідомило, що успіх Північної Кореї в тестуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, швидше за все, з українського заводу. 

Секретар РНБО Олександр Турчинов наголосив, що підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї

В українській компанії "Південмаш" заявили, що стаття New York Times має провокаційний характер і додали, що факти, викладені в публікації, не відповідають дійсності. Зокрема, "Південмаш" не є основним виробником ракет для РФ і взагалі не постачає до РФ ані ракети, ані їхні деталі та складальні одиниці, у тому числі, ракетні двигуни, а також немає жодного стосунку до ракетних програм КНДР.

Північна Корея здійснила черговий запуск ракети, яка впала у Японському морі

Північна Корея здійснила черговий запуск ракети, яка впала у Японському морі

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація