"Успіхів на виборах". Нікол Пашинян офіційно подав у відставку з поста прем'єра Вірменії

"Успіхів на виборах". Нікол Пашинян офіційно подав у відставку з поста прем'єра Вірменії

Нікол Пашинян / Фото: Reuters

Прем'єр залишив посаду для проведення позачергових парламентських виборів.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян подав у відставку. Про це він заявив в прямому ефірі Громадського вірменського телебачення, пише у вівторок, 16 жовтня, "Новости-Армения".

На минулому тижні під час інтерв’ю із телеканалом France 24 Пашинян розповів, що планує піти у відставку до 15-го жовтня для розпуску парламенту і проведення позачергових парламентських виборів. Він зазначив, що позачергові парламентські вибори повинні відбутися 10-го грудня.

До виборів Пашинян буде виконувати обов'язки прем'єр-міністра країни.

Нагадаємо, в ніч проти 3 жовтня на вулиці Єревана вийшли тисячі місцевих жителів на чолі із прем’єр-міністром країни Ніколом Пашиняном. Вони оточили будівлю парламенту через те, що напередодні він ухвалив поправки, які дозволять відтермінувати позачергові парламентські вибори.

Пашинян оцінив цей крок з боку парламенту як початок "контрреволюції" і пообіцяв подати у відставку щоб розблокувати процес розпуску парламенту. У разі якщо протягом 14 днів депутати не оберуть нового прем’єра, парламент країни буде розпущений. Голова вірменського уряду під час мітингу зазначив, що вже провів перемовини із парламентськими партіями, які пообіцяли, що не висуватимуть своїх кандидатів на посаду прем’єра.

У квітні у Єревані відбулися акції протесту проти призначення екс-президента Саргсяна на пост прем'єр-міністра Вірменії. Незважаючи на багатотисячні протести, парламент Вірменії таки призначив Сержа Саргсяна. На тлі масових заворушень опозиційний лідер Нікол Пашинян оголосив початок "оксамитової революції". Вже 23 квітня прем'єр-міністр Саргсян подав у відставку. 

1 травня у парламенті відбулося голосування за призначення Пашиняна головою уряду. Парламентарі за лідера опозиції не проголосували. Після цього протестувальники почали блокувати магістралі, залізницю, шляхи до аеропортів. 8 травня голосуванням парламенту Вірменії лідер опозиційних протестів Нікол Пашинян обраний главою уряду країни.

Вірменські протестувальники захопили мерію міста Гюмрі

Вірменські протестувальники захопили мерію міста Гюмрі

Повʼязані теми:

Наступна публікація