Ув’язнені в Греції українські моряки замість 180 років можуть відсидіти в тюрмі лише 8

Ув’язнені в Греції українські моряки замість 180 років можуть відсидіти в тюрмі лише 8

Фото: ТСН

На це сподіваються вітчизняні дипломати.

За перевезення сирійських біженців сів за ґрати на 180 років український моряк Денис Бровченко. Вирок йому обрав суд Греції, де надзвичайно суворі закони щодо сприяння нелегальній міграції, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тепер Андрій Єрмакович міркує, як визволити брата з в’язниці, бо 10 місяців тому запорізький моряк і бізнесмен Бровченко вліз у борги, і щоби їх позбутися залишив дружину і трьох синів і влаштувався капітаном на стамбульську туристичну яхту. Її господар запропонував возити не пляжників, а мігрантів, і Бровченка спіймала грецька берегова охорона. Замість гонорару він отримав довічний термін ув’язнення. "Треба було в Італію, Греція була на шляху", - пояснив Єрмакович.

На 180 років сів за ґрати український моряк Денис Бровченко

На 180 років сів за ґрати український моряк Денис Бровченко

За подібний злочин до в’язниць Греції сіли вже 105 українців, їм присуджено терміни на 100, 200 і більше років. Ще близько сотні громадян нашої держави чекають на свої вироки. Український дипломат Василь Кирилич щойно повернувся з Афін, де зустрічався з представником міністерства юстиції, генпрокурором, а також відвідав українських бранців у в’язниці. Він каже, що грецький уряд розуміє, що більшість моряків – це жертви шахраїв-роботодавців, але примусити суди вийти з-за меж закону важко. "Відповідно до грецького кримінального кодексу, перевізник отримує 25 років за гратами. Все інше, тобто терміни понад 100 років, є символічними. Їх дають, залежно від кількості мігрантів", - пояснив Кирилич.

Через дипломата ув’язнені моряки передали на Батьківщину відео з грецької буцегарні. На ньому капітан Бровченко посміхається, попри надсуворий вирок. Втім 180 років тюрми можуть перетворитися на 8, якщо гарно попрацюють юристи. Адже засуджені в Греції часто сидять лише третину терміну, а реальний складає 25 років. Власне, за такими домовленостями до Греції найближчими днями і вирушає українська делегація.

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація