В Африці таємничо масово гинуть баобаби

В Африці таємничо масово гинуть баобаби

Баобаби мають одразу кілька стовбурів, часто - різного віку, у яких зберігають воду, що дозволяє їм переживати посухи.

В Африці останні 12 років з невідомих причин масово гинуть найстаріші та найбільші баобаби, які є символом тутешніх саван.

Це виявила міжнародна група вчених, повідомляє ВВС.

"Мертві або помираючі дерева виявили у Зімбабве, Намібії, Південно-Африканській Республіці, Ботсвані та Замбії. Їхній вік коливався від 1 тис. до понад 2,5 тис. років.

Баобаби мають одразу кілька стовбурів, часто - різного віку, у яких зберігають воду, що дозволяє їм переживати посухи. Проте, вчені з'ясували, що у частині випадків всі стовбури загинули раптово.

Дослідники з ПАР, Румунії та США називають втрату цих рослин "подією безпрецедентної величини". При чому, за їхніми даними, причиною загибелі дерев не була епідемія.

"Ми підозрюємо, що смерть колосальних баобабів можна принаймні частково пов'язати з суттєвими змінами кліматичних умов, які особливо помітні у Південній Африці... Ми припускаємо, що це пов'язане з підвищенням температури та посухами", - пояснив керівник групи вчених доктор Адріан Патрут із Клузького університету в Румунії.

Він додав, що підтвердити чи спростувати цю гіпотезу мають подальші дослідження.

Нагадаємо, що береги антарктичного континенту близько 52 мільйонів років тому були вкриті субтропічними лісами (наприклад, баобами), а температура навіть під час полярної ночі не опускалася нижче 10 градусів тепла.

Про це заявила група вчених з університету імені Гете і Центру вивчення клімату та біорізноманіття у Франкфурті. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація