В американських штатах з вірусом Зіка не братимуть кров у донорів

В американських штатах з вірусом Зіка не братимуть кров у донорів

Фото: Reuters

Людині, яка вже заражена вірусом Зика, забороняється ставати донором.

Донорська кров не буде більше збиратися у тих регіонах США, в яких були випадки захворювання вірусом Зіка, йдеться в нових рекомендаціях американського управління з контролю за продуктами харчування і лікарськими засобами.

Особі, яка вже заражена вірусом Зіка, забороняється ставати донором.

Якщо людина зіткнулася з ризиком зараження вірусом, то вона не зможе здавати кров протягом як мінімум близько чотирьох тижнів. Банкам крові дозволили продовжувати збирати тромбоцити і плазму крові, проте вони повинні бути оброблені за допомогою технології знищення патогена, яка схвалена відомством.

Нагадаємо, 25 січня Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що вірус Зіка пошириться на всі країни Північної і Південної Америки, за винятком Канади і Чилі. Потрапивши в 2015 році з Африки і Азії до Південної Америки, він дуже швидко розповсюдився материком. Зараження відбувається через укуси комарів. Поки незрозуміло, чи передається  патоген від людини до людини статевим шляхом.

Вірус Зіка переносять комарі, а у людей він викликає захворювання, відоме як лихоманка Зіка або хвороба Зіка, яке з 1950-х років зустрічається в районах екваторіального поясу в Африці та Азії. У 2014 році вірус поширився на схід через Тихий океан і досяг Південної Америки, Центральної Америки, Карибських країн і наразі вважається пандемією.

Повідомляють, що захворювання схоже на легку форму лихоманки денге. Серед головних його симптомів – лихоманка, головний біль, кон'юнктивіт, біль у суглобах, м'язах та висип.

Найбільш небезпечним вірус є для вагітних жінок, оскільки вважається, що викликає дефекти мозку у ненародженого маляти. У ВООЗ наголосили, що вірус викликав пошкодження головного мозку у тисяч немовлят в Бразилії. Вакцини для профілактики або лікування вірусу не існує.

Проте вчені заявили, що вакцина може бути готова до кінця цього року. Наразі її тестують на тваринах.

Сама хвороба викликає невелике підвищення температури і висип.

Слід зауважити, що вірус Зіка швидко поширився за межі Америки. Він пробрався також у кілька країн Європи, крім Німеччини, це - Швейцарія, Данія, Швеція, Великобританія, Португалія і Нідерланди.

Крім того, у Китаї було госпіталізовано 34-річного хворого, який підхопив вірус у
Венесуелі. Однак, за кілька тижнів хворого виписали після підтвердження повного одужання.

Слід зауважити, що МОЗ України попередило, що у країні немає комарів-переносників вірусу Зіка.

У Росії зафіксовано перший випадок лихоманки Зика

У Росії зафіксовано перший випадок лихоманки Зика

Повʼязані теми:

Наступна публікація