В Еміратах за п’ять хвилин засудили на довічний термін британського вченого

В Еміратах за п’ять хвилин засудили на довічний термін британського вченого

Фото: ТСН.ua

Науковця звинуватили у шпигунстві.

Суд в Об'єднаних Арабських Еміратах засудив до пожиттєвого ув'язнення наукового співробітника Даремського університету Метью Хеджеса. Як повідомляє Reuters, 31-річного вченого звинуватили у шпигунстві на користь влади Сполученого Королівства.

Слухання у справі тривало менше п'яти хвилин і відбувалося за відсутності адвоката. Британець своєї провини не визнав, однак у нього вилучили всі прилади та матеріали його дослідницької роботи. Підставою для звинувачення стала скарга одного з громадян ОАЕ, котрий заявив про випитування Хеджесом конфіденційної інформації. Родичі англійця кажуть, що в якості доказів звинувачення представило замітки з його дисертаційного дослідження, котре тривало два тижні. Рідні також розповіли, що під час допитів учений підписав протокол, укладений арабською мовою, котрої він не розуміє. Вочевидь, зміст цього документу містив зізнання у вчиненні шпіонажу, на підставі чого і було схвалено вирок суду.

Нідерланди упіймали російських шпигунів на гарячому

Нідерланди упіймали російських шпигунів на гарячому

Британська влада вже засудила такий вердикт Феміди. "Ми глибоко розчаровані і стурбовані сьогоднішнім вироком", - зазначила прем'єр-міністр королівства Тереза ​​Мей. За словами глави МЗС Джеремі Ханта, судова ухвала не збігається з тим, чого Лондон "очікує від одного і довіреної партнера, а також суперечить попереднім запевненням". Політики вказали, що питання буде порушуватися на найвищих рівнях, і справа буде мати наслідки для двосторонніх відносин.

Хеджес має право оскаржити вирок протягом 30 днів. Арабські медіа зазначають, що довічний термін для громадянина іншої країни в ОАЕ означає, що засуджений проведе у в'язниці максимум 25 років, а потім його депортують. Британець уже провів в одиночній камері п'ять місяців, у жовтні його випустили під заставу. Він повідомив, що в ув'язненні у нього погіршилося фізичне і психічне здоров'я.

Повʼязані теми:

Наступна публікація