В Ісландії після офшорного скандалу призначили дострокові вибори в парламент

В Ісландії після офшорного скандалу призначили дострокові вибори в парламент

Масові протести в Ісландії / Фото: Reuters

Крім того, правляча коаліція вже затвердила кандидадутуру нового прем'єра. 

В Ісландії прийняли рішення про проведення дострокових парламентських виборів восени 2016 року у зв'язку зі скандалом через публікації "панамських документів", одним із фігурантів якого є прем'єр-міністр країни.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", ідею дострокових парламентських виборах, яку подала правляча коаліція, підтримала парламентська опозиція.

Правляча коаліція в Ісландії затвердила кандидатуру Сигурдура Інги Йоханссона на посаду прем'єр-міністра. Він має змінити на посту уплутаного в офшорний скандал Сигмундюра Гюннлейгссона.

53-річний Йоханссон зараз є міністром сільського господарства та рибальства, а також заступником лідера Прогресивної партії (ПП).

У так званих "панамських документах" з'явилася інформація про те, що політик і його дружина є власниками офшорної компанії. Вона не була задекларована, коли він став депутатом.

PanamaPapers

Пан Гюннлейгссон каже, що продав свої акції дружині і заперечує будь-які порушення. Але його звинувачують у приховуванні мільйонів доларів сімейних активів.

З часу оприлюднення "панамських документів" тиск на пана Гюннлейгссона з вимогою піти у відставку зростав. Цього вимагали тисячі людей, які вийшли на протест біля будівлі парламенту в Рейк'явіку.

У вівторок пан Гюннлейгссон звернувся до президента з проханням розпустити парламент і призначити дострокові вибори, а президент заявив, що потрібно провести переговори з партіями.

5 квітня стало відомо, що Гюннлейгссон йде у відставку. Проте вже 6 квітня повідомлялося, що Гюннлейгссон "на невизначений час" відійшов від виконання своїх обов'язків.

Як працюють офшори

Повʼязані теми:

Наступна публікація