В Ізраїлі масова вакцинація за 21 день стримала поширення COVID-19 - дослідження

В Ізраїлі масова вакцинація за 21 день стримала поширення COVID-19 - дослідження

Фото: Associated Press

Через 21 день після початку масової вакцинації було зафіксовано зменшення кількості нових хворих та госпіталізацій.

У Ізраїлі, що є країною із найбільшою часткою вакцинованих від COVID-19 громадян, через три тижні після початку масової вакцинації препаратом Pfizer/BioNTech зафіксували спад кількості заражень та госпіталізацій.

За висновками спостережень за національною програмою імунізації вчені дійшли висновку, що така масштабна вакцинація може сприяти стриманню розповсюдження COVID-19. Втім кінцеві висновки будуть зроблені пізніше. Про це пише Bloomberg.

Через 21 день після початку масової вакцинації, яка почалася в Ізраїлі 20 грудня, було зафіксовано зменшення кількості нових хворих та госпіталізацій.

Вчені Науково-дослідного інституту імені Вейцмана в Реховоті вважають, що надалі реальний ефект від вакцини може проявитися ще дужче, ніж це було продемонстровано в клінічних випробуваннях.

"Наскільки нам відомо, досі жодне дослідження не вивчало вплив кампанії вакцинації на рівень популяції та її вплив на закономірності динаміки пандемії. Оскільки Ізраїль є однією з перших країн, яка здійснила кампанію вакцинації такого масштабу, ми вважаємо, що ця кількісна оцінка може представляти великий інтерес для багатьох країн світу", - йдеться в заяві вчених. 

За словами доцента кафедри біології Ізраїльського технологічного інституту Двіра Арана, щеплення зменшило кількість випадків COVID-19, водночас рівень госпіталізацій пацієнтів з важкими проявами хвороби зменшився на 90%.

Дослідження ізраїльських вчених також встановило, що:

  • ефективність вакцин залежить від правильності транспортування та зберігання препарату;
  • люди літнього віку потенційно мають знижену або відтерміновану імунну відповідь на вакцинацію через вікові особливості їх імунної системи;
  • ефективність вакцини знижується внаслідок деяких нових штамів вірусів, включаючи варіант В.1.1.7, виявлений у Великій Британії, який зараз поширений в Ізраїлі, та 501Y.V2, виявлений в ПАР;
  • вакциновані особи можуть змінити свою поведінку та зменшити дотримання протиепідемічних заходів, таких як соціальне дистанціювання та носіння масок, збільшуючи тим самим вірусне передавання.

Станом на вівторок, 2 лютого, 28% ізраїльтян або отримали дві дози вакцини, або вилікувалися від інфекції. У розпалі масової вакцинації за один день було введено 229 508 доз вакцини. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація