У Москві відреагували на випробування США нових крилатих ракет

У Москві відреагували на випробування США нових крилатих ракет

Фото: Associated Press

Росія скаржиться на "нагнітання напруги".

Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що випробування Сполученими Штатами крилатої ракети з дальністю, забороненої Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), "викликає жаль".

Про це 20 серпня повідомляє ТАСС.

Рябков вважає, що Вашнгтон взяв курс на "нагнітання напруги".

"Звертає на себе увагу те, що випробування вдосконаленої ракети типу Tomahawk сталося буквально через 16 днів після виходу США з ДРСМД і припинення дії цього договору. Напевно, не може бути більш ясного і чіткого доказу того, що розроблення відповідних систем велося в США давно і підготовка до виходу з договору включала в тому числі відповідні науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи ", - зазначив дипломат.

За його словами, в Москві також звернули увагу, що "запуск проведений за допомогою установки Mk41". "Універсальної пускової установки, яка пристосована для запусків не тільки ракет-перехоплювачів SM-3, але і крилатих ракет різних типів базування класу" земля - ​​земля "," поверхня - поверхня ", - пояснив Рябков.

"Все це викликає жаль. США очевидно взяли курс на нагнітання військової напруженості", - підкреслив заступник міністра. "Ми на провокації не піддаємося. Ми, як це вчора було заявлено у Франції президентом Росії, знову підтверджуємо свою прихильність одностороннього мораторію на розгортання наземних систем середньої дальності до тих пір, поки такі системи не будуть розгорнуті США в будь-якому регіоні світу ", - додав він.

Зазначимо, США провели випробування крилатих ракет дальністю понад 500 кілометрів. Випробування, які стали першими після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), відбулись 18 серпня на острові Сан-Ніколас у Каліфорнії. Запуск таких ракет був заборонений ДРСМД.

Нагадаємо, договір про РСМД підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Він фіксував відмову сторін випробовувати, виробляти і мати балістичні ракети наземного базування середньої (від однієї тисячі до 5,5 тисячі кілометрів) і малої (від 500 до тисячі кілометрів) дальності. Такі ракети несуть велику загрозу, оскільки здатні досягти цілі за лічені хвилини і не залишають шансів підготуватися до удару або перехопити ракету.

США і НАТО звинувачували РФ у порушенні ДРСМД через виробництво ракет 9М729 (SSC-8 за класифікацією Альянсу). У Москві ж стверджували, що це не є порушенням угоди.

У грудні США заявили про намір вийти з ДРСМД, однак на прохання деяких союзників по НАТО, зокрема Німеччини, дали Росії ще два місяці на знищення ракет 9М729. Оскільки цього не відбулося, то на початку лютого Вашингтон почав процедуру виходу з ДРСМД.

Своєю чергою, 3 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон про призупинення участі його країни в ДРСМД. Договір офіційно припинив діяти 2 серпня.

Після цього глава Пентагону повідомив, що США прискорюють розробку нових ракетних систем. Країна вже почала роботу над "мобільними системами неядерних крилатих і балістичних ракет наземного базування".

Між тим президент США Дональд Трамп повідомив про обговорення можливості укладання нового договору щодо ядерних озброєнь з Росією та Китаєм.

Новий ракетний договір між ядерними державами пропонують у Німеччині

Новий ракетний договір між ядерними державами пропонують у Німеччині

Повʼязані теми:

Наступна публікація